E-week Pax Christi Vlaanderen - week 43 | Pax Christi Vlaanderen

DE NIEUWSBRIEF VAN PAX CHRISTI VLAANDEREN - WEEK 43 - van 22 tot 28 oktober 2018

F-35 wordt strop om hals Belgische bevolking

De federale regering besliste op 24 oktober 2018 om over te gaan tot de aankoop van de Amerikaanse F-35. Dit toestel moet de F-16 vervangen. Pax Christi Vlaanderen ziet dit als een grote misrekening.

Steun onze actie tegen kernwapens

35 jaar na de grootste betoging uit de Belgische geschiedenis - die tegen de kernraketten - blaast de Amerikaanse president een belangrijk kernwapenakkoord op. Pax Christi Vlaanderen gaat niet akkoord.

België en de F-35: een kat in een zak

Op 24 oktober 2018 besliste de Belgische regering dat de F-35 van Lockheed Martin de F-16's opvolgt. Veel deugt er niet aan die beslissing. Willem Staes zet een en ander op een rijtje.

Platform Geen Gevechtsvliegtuigen hekelt gebrek aan transparantie

Het platform Geen Gevechtsvliegtuigen, waar Pax Christi Vlaanderen lid van is, is verontwaardigd over het gebrek aan transparantie en publiek debat over de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen.

Amerikaanse terugtrekking INF-verdrag: naar een nieuwe nucleaire wapenwedloop?

President Trump wil uit het historische INF-verdrag stappen. Dit zou decennia van vooruitgang inzake nucleaire ontwapening ongedaan kunnen maken en een nieuwe nucleaire wapenwedloop kunnen ontketenen.

Syrië: een vergeten oorlog?

Paul Lansu staat stil bij de oorlog in Syrië, die nu al meer dan zeven jaar voortduurt en stilaan 'naar het achterplan' dreigt te verschuiven.

24 uur Wakker voor Vrede - Nacht van vrede

Van 3 naar 4 november 2018 blijft Langemark wakker voor Vrede...

Debat: Diversiteit is een werkwoord

Op 4 november 2018 openen Nadia Nsayi en Yasmien Naciri een debat over diversiteit in een van de verdiepende ateliers tijdens 24 uur Wakker voor Vrede in Langemark.

Het modernste spul aankopen, vasthouden aan de bommen van Kleine-Brogel, het is de reden waarom ze [de militaire top] bijvoorbeeld in de salons van de Navo nog met de grote jongens mogen meepraten. Al leidt dat wel tot sluipende besluitvorming die alleen kan eindigen waar dat al lang was bedacht: bij de F-35, bij miljarden belastinggeld, bij afhankelijkheid aan de Amerikaanse militaire strategie, welke die ook is, en bij Belgische piloten straks op de eerste rij, mocht het ooit tot een internationaal conflict komen.

Marc Reynebeau (De Standaard, 24 oktober 2018)