DE NIEUWSBRIEF VAN PAX CHRISTI VLAANDEREN - WEEK 48 - van 26 november tot 2 december 2018

Stem op PeaceCraft voor de Henry Van de Velde publieksprijs

PeaceCraft is de trotse winnaar van de Henry Van de Velde Awards 19. Help ons om ook de publieksprijs te winnen en stem!

VN-gesprekken killer robots: België blokkeert mee vooruitgang

Tijdens een nieuwe ronde van VN-gesprekken over 'killer robots' werd besloten om in 2019 de diplomatieke besprekingen voort te zetten. De Belgische diplomatie steunt de onderhandelingen niet.

Spreken we ook over de rol van België na de kolonisatie?

In de Canvasreeks 'Kinderen van de kolonie' wordt kritisch gekeken naar het koloniale verleden van België. In een opiniestuk voor Knack vraagt beleidsmedewerkster Nadia Nsayi meer aandacht voor de Belgische rol in Congo na de kolonisatie.

Nieuw Koerierdossier: ‘Weerbaar midden kwetsbaarheid’

Dit dossier is een resumé van de bijdragen die werden gebracht tijdens de gelijknamige vormingsdag vredesspiritualiteit van 10 juli 2018.

Stadswandeling ‘Verhalen over Congo in Antwerpen’

In 2019 organiseren Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen een stadswandeling langs plaatsen die symbool staan voor de (vergeten) relaties tussen Antwerpen en Congo. De wandeling vindt plaats op vijf symbolische dagen in de Belgisch-Congolese geschiedenis.

Belgische bisschoppen over klimaatbeleid: kiezen voor diepgaande verandering

De bisschoppen van België delen de bezorgdheid van de Klimaatcoalitie, die op zondag 2 december 2018 in Brussel de mars 'Claim the climate' organiseert voor een ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatbeleid.

Een muur zonder toekomst - Israëliërs en Palestijnen leven in twee verschillende werelden

De grensmuur tussen Israël en de Westelijke Jordaanoever is een monument van een van de meest hardnekkige conflicten ter wereld. Paul Lansu schreef er deze reflectie over.

Claim the climate: Mars voor het klimaat in Brussel

Op zondag 2 december 2018 organiseren de Klimaatcoalitie en Climate Express een grote manifestatie in Brussel, naar aanleiding van de Klimaattop in Polen.

Bleri Lleshi en Mariame Keita: de nieuwe Ambassadeurs voor de Vrede

Op 13 december 2018 huldigt Pax Christi Vlaanderen in Brussel de nieuwe Ambassadeurs voor de Vrede.

Oorlog is man made. Conflicten in al hun afgrijselijkheid zijn een creatie van homo sapiens. We moeten niet doen alsof het om een onvermijdelijkheid gaat zoals de uitbarsting van de Vesuvius.

Hendrik Cammu (De Standaard, 27 november 2018)