Kortfilm: De Bom en de Ban | Pax Christi Vlaanderen
22 januari, 2021 - 20:00

Kortfilm: De Bom en de Ban

Op vrijdag 22 januari 2021 is het eindelijk zover! Vanaf dan zijn kernwapens illegaal onder het internationaal recht, dus ook de bommen die in ons land gestationeerd liggen in Kleine Brogel. Wist je trouwens dat Louis Paul Boon ook in de Kempen een atoombom vond? Ontdek het op de online filmvertoning van de kortfilm 'De Bom' (1969), geregisseerd door Robbe De Hert.

Een interactieve filmvertoning

Vrijdag 22 januari 2021 wordt een historische dag: we vieren de inwerkingtreding van het Verbodsverdrag op Kernwapens. Om de dag samen feestelijk en gezellig af te sluiten nodigen we je uit op de online filmvertoning van de kortfilm 'De Bom', een pareltje uit het Belgische filmcanon. Film- en mediawetenschapper verbonden aan de Universiteit Antwerpen Gertjan Willems voorziet context en duiding bij aanvang. We sluiten af met een informele babbel over de film en het Verbodsverdrag.

De Bom

Regisseur Robbe De Hert richtte in 1966 samen met gelijkgezinden het filmcollectief Fugitive Cinema op. Het doel: mensen via maatschappijkritische films een geweten schoppen. Spek naar de bek van geëngageerd schrijver Louis Paul Boon. Samen filleerden ze één van de grote thema's van hun tijd: de kernwapenwedloop. Het resultaat is 'De Bom'.

Hoofdrolspeler Boon omschrijft de korte inhoud van de film als volgt: 'Ik ben garagist. Ik heb een benzinestationnetje. Op een dag vind ik een atoombom. De Amerikanen verloren ze in de Kempen. Ik verberg ze. Ik word er een beetje verliefd op. Ik verwaarloos mijn werk, mijn gezin, om over mijn bom te piekeren. Op 't laatste sterf ik, geloof ik.'

De film is een protest tegen de bewapeningswedloop, maar beklemtoont eveneens de machteloosheid van 'gewone' mensen om zich daartegen te verzetten. Kunnen we daar vanaf 22 januari samen verandering in brengen?

Programma

Vrijdagavond 22 januari

20u Verwelkoming door Merel Selleslach van Pax Christi Vlaanderen
20u05 Introductie bij de film door docent film- en mediastudies Gertjan Willems (Universiteit Antwerpen)
20u15 Filmscreening
20u45 Digitale feestelijke receptie om de inwerkingtreding van het Verbodsverdrag te vieren. Neem alvast een glaasje erbij.

Praktisch

Deze activiteit gaat online door via Zoom. Inschrijven vooraf verplicht

Ja, ik ben er graag bij

Mogelijk gemaakt dankzij Cinematek en Mevr. Ida Dequeecker