Domein

Elk jaar huldigt Pax Christi Vlaanderen twee personen en/of groepen of organisaties als “Ambassadeur voor de Vrede”.  Met deze titel zetten wij hun volgehouden inspanningen voor vrede, verbondenheid en respect voor de mensenrechten in het licht. Vier samen met ons en laat je inspireren.

Pax Christi Vlaanderen doet aan beleidswerk en sensibilisering rond de toekomst van het Belgisch leger, kernwapens, gewapende drones en killer robots (gewapende drones zonder menselijke controle).

U Move 4 Peace is de artistieke werking. Via participatieve kunstvormen, o.a. theater, zetten we in op dialoog en sociale verandering. Van workshops tot theaterstukken. Over detentie en strafbeleid, over migratie en over diversiteit en discriminatie. U Move 4 Peace is het Expertisecentrum Theater van de Onderdrukten.

Doorleefd geloof en authentiek humanisme inspireren Pax Christi Vlaanderen tot actief geweldloze daden van gerechtigheid, verzoening en vrede. De vredesboodschap van Jezus van Nazareth en veel andere inspirerende figuren geeft ons kracht en moed om tegen de stroom in vol te houden.

Pax Christi Vlaanderen ijvert samen met Pax Christi International voor een duurzame en rechtvaardige oplossing van het conflict in Israël en de Palestijnse gebieden. Het respect voor het internationaal recht vormt een rode draad door onze werking naar politici en het brede publiek toe.

Pax Christi Vlaanderen ijvert voor vrede, inspraak en rechtvaardigheid in de Democratische Republiek Congo. Dit doen we via politiek werk in België en Europa en sensibilisatie in Vlaanderen. We werken samen met lokale organisaties. Want zij zijn onmisbaar voor de vredesprocessen.

Pax Christi Vlaanderen bouwde expertise op over de gewapende conflicten in de Noord-Kaukasus en Oekraïne en schendingen van mensenrechten in de Russische Federatie en Wit-Rusland. Wij werken samen met lokale vredeskrachten. Dit geeft ons een stevige basis voor lobbywerk en sensibilisering.

Als vredesorganisatie houdt Pax Christi Vlaanderen de vinger aan de pols als het gaat over lokale thema's die een belangrijke impact hebben op het vredevol samenleven in België. Ook geven we een stem aan (de meest) kwetsbaren die geconfronteerd worden met structureel onrecht en geweld.

Pax Christi Vlaanderen zet in om vaardigheden en kennis over geweldloosheid en vrede in de schoolcontext te brengen. Ze ontwikkelt educatieve producten op maat en per thema. Ze is actief in diverse netwerken onder andere het "Vlaams netwerk kies kleur tegen pesten".

Pax Christi Vlaanderen beschikt over een ruime bibliotheek met werken binnen de verschillende expertisedomeinen. In onze vredesbibliotheek zijn meer dan 3000 items te vinden. Onder dit domein vind je recensies van actuele boeken die verband houden met het werk van Pax Christi Vlaanderen.