Bruggenbouwers | Pax Christi Vlaanderen

Bruggenbouwers

In tijden van oorlog en geweld staan groepen tegenover elkaar, de kloof lijkt soms on-overbrugbaar. Maar er is altijd hoop! Dat tonen bruggenbouwers in conflictgebieden aan, zij gaan tegen de stroom in en maken het verschil.

Tijdens de Bruggenbouwers Live Sessions gingen we met enkelen van hen in gesprek. Heb je de sessies gemist? Wil je ze herbekijken? Herbekijk de hoogtepunten van iedere sessie hieronder.

Robi Damelin

Robi Damelin is de woordvoerdster van de organisatie Parents Circle. Het vredesinitiatief verenigd Palestijnse en Israëlische families die allen iemand dierbaar hebben verloren in het conflict, ouders, kinderen, geliefden. Robi verloor zo in 2002 haar zoon David. Toen de verantwoordelijke werd opgepakt, nam ze contact met hem en zijn familie op. Sindsdien blijft ze zich inzetten voor verzoening.

Jo Berry

Jo Berry verloor in 1984 haar vader bij een bomaanslag opgeëist door de IRA. Toen bommenlegger Patrick Magee in 1999 werd vrijgelaten, ontmoette ze hem. In de nadagen van de het Goede Vrijdagakkoord werd dit een inspirerend moment van verzoening, uitgebreid gedocumenteerd door de BBC. Met haar organisatie Building Bridges for Peace blijft ze zich inzetten voor verzoening wereldwijd.

Ljuljjeta Goranci Brkić

Ljuljjeta Goranci Brkić is directeur van de Nansen Dialogue Centre in Sarajevo, Bosnië en Herzegovina. De Nansen Dialogue was een Noors initiatief dat in 1995 van start ging, in het heetst van de etnische strijd in voormalig Joegoeslavië. Tot op de dag van vandaag zijn de wonden tussen Serviërs, Bosniërs en Kroaten diep. Ljuljjeta blijft inzetten op het samenbrengen van deze verschillende groepen. Zo verzet ze zich tegen de scheiding van jongeren op school op basis van etnie en leidt ze jongeren op tot vredesbouwers.

Nart Izhak

Nart Izhak is programma-directeur bij Olive Branch. De Syrische organisatie ontstond in 2012 bij het begin van de burgeroorlog in Deraa, het Zuiden van het land. Haar missie is al die tijd dezelfde gebleven, het investeren in vrede door gemeenschappen te versterken. Dit doen ze door te focussen op onderwijs, bescherming, levensonderhoud en emancipatie van vrouwen. In een verscheurd land probeert Olive Branch zo bruggen te bouwen, hopend dat sterke lokale gemeenschappen in de toekomst ooit kunnen bijdragen aan vrede. Olive Branch wordt ondersteunt door 11.11.11.