22 maart: blijven streven naar verbondenheid en veerkracht | Pax Christi Vlaanderen

22 maart: blijven streven naar verbondenheid en veerkracht

Op 22 maart 2019 herdacht België de terreuraanslagen van precies drie jaar geleden. Kristin Verellen en Mohamed El Bachiri hernieuwden hun oproep tot verbondenheid.

Op de luchthaven van Zaventem, waar op 22 maart 2016 zestien mensen om het leven kwamen, werd in het bijzijn van nabestaanden, overlevenden van de aanslag, familie en vrienden een sereen herdenkingsmoment gehouden. In de inkomhal werd een gedenkplaat voor de slachtoffers onthuld. De namen van de mensen die omkwamen werden door de speakers afgeroepen. Daarna werd in de hele luchthaven een minuut stilte gehouden.  

Ook in metrostation Maalbeek had een ingetogen ceremonie plaats. Naast het herdenkingswerk van kunstenaar Benoît zijn de namen van de eveneens zestien dodelijke slachtoffers op de muur aangebracht. De namen werden vrijdagochtend onthuld in het bijzijn van slachtoffers en hun naasten.

Ambassadeurs voor de Vrede Mohamed El Bachiri en Kristin Verellen, die beiden bij de aanslag in Maalbeek hun levenspartner verloren, stonden naar aanleiding van de herdenking, elk op hun manier, stil bij de nood aan verbondenheid en het vinden van veerkracht, ook na een dergelijk tragisch gebeuren.

Hoewel Mohamed zich zoals veel andere slachtoffers en nabestaanden door de overheid in de steek voelt gelaten, roept hij op om ‘de jihad van liefde’ verder te zetten. “Die boodschap van menselijkheid moet duidelijk zijn. Het gaat om onze menselijke waardigheid, onze fundamentele waarden als mens. Daarover valt niet te onderhandelen."

In een bijdrage voor De Morgen schrijft Kristin Verellen hoe samen herdenken ook kan zorgen voor verbondenheid en groei over de generaties heen, en hoe we daardoor veerkracht kunnen ontwikkelen om waardig en meer vredevol verder te leven.

Bekijk het gesprek met Mohamed El Bachiri op deze pagina van vrtNWS.

Lees de bijdrage van Kristin Verellen in De Morgen.

Foto: Beurs Brussel, 23 maart 2016 - Ronan Shenhav/Creative Commons