22 maart: twee jaar later | Pax Christi Vlaanderen

22 maart: twee jaar later

Vandaag, 22 maart 2018, herdenkt België de gruwelijke aanslagen in Zaventem en metrostation Maalbeek, nu twee jaar geleden. 22 maart 2016 is sindsdien een begrip geworden waarachter veel leed schuilgaat, fysiek en psychologisch, maar ook maatschappelijk.

De slachtoffers, nabestaanden, hun geliefden en hun omgeving zijn niet vergeten. Maar hun dagelijkse strijd tegen pijn en angst én de administratieve lijdensweg die zij vaak moeten afleggen om de draad van het leven weer op te pakken, blijven voor de meesten van ons onzichtbaar. Daar mag niemand onverschillig voor blijven.

Dat zelfs uit het diepste leed innige gebaren van vertrouwen, van liefde voor de medemens kunnen groeien, bewezen veel van de slachtoffers zelf. Onder hen Ambassadeurs voor de Vrede Kristin Verellen en Mohamed El Bachiri, die beiden hun levensgezel bij de aanslagen verloren. Zij grepen 22 maart 2016 aan om, wars van wrok en haat, een boodschap van verbondenheid de wereld in te sturen. Die blijven zij, ondanks hun eigen pijn, herhalen en meenemen in hun en ons leven na het drama.

kristin-verellen-mohamed-el-bachiri

Hildegarde Vansintjan, voorzitter van Pax Christi Vlaanderen, schreef een brief aan hen, in verbondenheid met al die andere mensen die gewond raakten of voor het leven verminkt, met allen die door het gebeurde zijn getekend.

Beste Kristin

Beste Mohamed

  • Op Kerknet vind je een mooie bijdrage over Kristin Verellen en over het poëtische fotoboek dat haar man Johan Van Steen begon, en dat zij na zijn dood in station Maalbeek voortzette.
  • De Morgen publiceerde een interview met Mohamed El Bachiri, over de pijnlijke nasleep van de dood van zijn vrouw, voor hem en hun drie zoontjes.
  • In De Standaard houdt Christophe Busch (onze derde Ambassadeur voor de Vrede in 2017) naar aanleiding van 22 maart een pleidooi voor meer empathie en genuanceerde dialoog.
  • Pano wijdde een reportage aan de menselijke trauma's na de aanslag

Foto Beursplein: Ronan Shenhav/Creative Commons
Foto Kristin Verellen & Mohamed El Bachiri: Anne Vansteelandt