37ste Romerodag in Brugge | Pax Christi Vlaanderen

37ste Romerodag in Brugge

Op zaterdag 18 maart 2017 heeft in Brugge voor de 37ste maal de Romerodag plaats.

Deze dag heeft ieder jaar plaats, ter herdenking van Oscar Romero, de sociaalbewogen aartsbisschop van San Salvador. Romero kwam in het verweer tegen de toenmalige dictatuur in zijn land, El Salvador, en pleitte voor gerechtigheid voor de vele armen in het land. Op 24 maart 1980 werd hij tijdens het opdragen van de mis doodgeschoten door doodseskaders.

Het programma begint om 17 u. met een lezing door MO*-journaliste Alma De Walsche. Alma De Walsche woonde van 1981 tot 1986 in Ecuador en deed er vormingswerk in indiaanse gemeenschappen. Sindsdien is ze de actualiteit van Latijns-Amerika blijven volgen.

Nadien is ruime gelegenheid tot ontmoeting, napraten en kennismaking met beide initiatiefnemers met een broodje en een drankje.

Om 19.30 u. volgt een vertoning van de film Ixcanul (2015) van Jayro Bustamante. Deze Guatemalteekse fabel met sociaalrealistische weerklank vertelt het verhaal van een indiaans meisje dat uitgehuwelijkt wordt en met haar man dat op de heuvel van de vulkaan Ixcanul leeft. Zij droomt echter van een leven aan de andere kant van de vulkaan.