7de Vredeswake in Langemark: opnieuw een succesvolle editie | Pax Christi Vlaanderen

7de Vredeswake in Langemark: opnieuw een succesvolle editie

Op zondag 6 november 2016 organiseerde Wakker voor Vrede/Vredeswakes Langemark de 7de vredeswake in een reeks van 12 wakes ter her-denking van de Eerste Wereldoorlog.

Elke Vredeswake legt wel een link met WOI maar opent vooral een perspectief naar vrede voor vandaag en morgen. Thema van de wake van 6 november jl was: ‘Vluchteling zkt. vrede’.

Met iets meer dan 1000 aanwezigen barstte de Sint-Pauluskerk van Langemark zowat uit haar voegen. De 7de vredeswake gaf zo een niet mis te verstaan signaal van verbondenheid en solidariteit met vluchtelingen. “Broodnodig, in tijden van polarisering en populisme,” aldus peter Paul Breyne en meter Jenny Vanlerberghe.

Professor Ilse Derluyn (UGent) ontkrachtte een aantal mythes rond vluchtelingen en migratie. Actrice Lien Van de Kelder vertelde waarom zij ervoor koos om voogd te worden van een niet-begeleide minderjarige asielzoeker. Maar ook de 12 getuigenissen van ‘gewone’ mensen die met vluchtelingen op weg gaan – als werkgever, verhuurder, buddy, Chiroleidster… – maakten veel indruk. Het koor Kontrarie uit Herent en de Syrische muzikant Shadi Aldahi brachten indringende liederen en sterk ontroerende muziek.

Tijdens deze wake lanceerde Wakker voor Vrede ‘De Verklaring van Langemark. In deze verklaring roepen meerdere organisaties waaronder Pax Christi Vlaanderen en een grote groep ondertekenaars de politici en andere gezagsdragers in België en Europa op om geen muren op te trekken tussen mensen en niet te teren op angsten. Media, journalisten, opiniemakers, ngo’s, opvoeders, leerkrachten, kunstenaars en verenigingen worden aangemoedigd om meer inspanningen te leveren om mensen te verbinden, en ook positieve verhalen van solidariteit met migranten en vluchtelingen onder de aandacht te brengen. Wie wil kan de verklaring via de link ook nog ondertekenen.

Onderteken de verklaring van Langemark

Bekijk hier een fotoverslag

Lees het krachtige getuigenis dat de Iraanse Leyla Golriz schreef en uitsprak

Alle info over deze en voorbije wakes op www.vredeswakes.be

 

Vredeswakes Langemark 2014-18 is een samenwerkingsverband tussen de volgende partners: Pax Christi Vlaanderen, Centrum voor Vredesethiek KU Leuven, Netwerk Rechtvaardigheid en Vrede, IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen, Bisdom Brugge, Federatie Sint-Paulus Langemark-Poelkapelle, Gemeentebestuur Langemark-Poelkapelle.