Aandacht voor mensenrechten tijdens WK voetbal in Rusland | Pax Christi Vlaanderen
|
15 juni 2018

Aantal politieke gevangenen in Rusland blijft toenemen

Tags

Aandacht voor mensenrechten tijdens WK voetbal in Rusland

Met het Wereldkampioenschap Voetbal in Rusland gaat alle aandacht naar de voetbalprestaties. Maar is er ook aandacht voor de mensenrechten?

De Rode Duivels vertrokken afgelopen woensdag om deel te nemen aan het Wereldkampioenschap voetbal in Rusland. Wij hopen van harte dat zij hun beste prestaties zullen laten zien,  hun reputatie van goede voetballers alle eer aandoen en naar gewoonte zullen uitblinken in fair spel.  

Maar welk spel speelt Rusland? Pax Christi Vlaanderen is één van de weinige organisaties in België met rechtstreekse contacten met mensenrechtenverdedigers en vredesorganisaties in Rusland. Gisteren nog kregen wij een bericht van het Mensenrechtencentrum Memorial: het aantal politieke gevangenen blijft stijgen. 

De Belgische regering heeft geen standpunt ingenomen over het al dan niet boycotten van de openingsceremonie op basis van de ernstige mensenrechtenschendingen in Rusland. Het staat de ministers vrij om naar wedstrijden te gaan kijken. Wellicht zal Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders ook een match bijwonen. Daarom stuurden wij hem een brief met de vraag om tijdens contacten met Russische collega’s de heikele thema’s van corruptie, straffeloosheid en mensenrechtenschendingen niet uit de weg te gaan.

België heeft altijd de mensenrechten hoog in het vaandel gedragen, daarom rekenen wij erop dat minister Reynders ook in Rusland een lans zal breken voor de mensenrechten. Enkel door deze wantoestanden bespreekbaar te maken, kan er gewerkt worden aan een echte democratie in Rusland.

Foto: European Business Summit/Creative Commons