Aanslagen in Sri Lanka: verklaring van Pax Christi Asia-Pacific | Pax Christi Vlaanderen

Aanslagen in Sri Lanka: verklaring van Pax Christi Asia-Pacific

Pax Christi Asia-Pacific verspreidde volgende verklaring naar aanleiding van de aanslagen in Sri Lanka.

"Pax Christi Asia-Pacific (de groep van Pax Christi International-secties uit Zuid- en Oost Azië en Oceanië) rouwt om de mensen die omkwamen bij de zelfmoordaanslagen op Paaszondag in Sri Lanka.

De aanslagen, toegeschreven aan de Sri Lankese National Thowheeth Jama’ath, en uitgevoerd met de steun van internationale militanten, kostten het leven aan meer dan 250 onschuldige mensen, onder wie ook kinderen. Ongeveer 500 mensen raakten gewond. De aanslagen waren gericht tegen drie christelijke kerken en vier hotels in Colombo, Negombo en Batticaloa.

Pax Christi Asia-Pacific veroordeelt deze terreuraanvallen tegen onschuldige burgers, die de heilige waardigheid van het leven en de schepping schenden. Een maand geleden stuurden wij nog een nagenoeg gelijkaardige verklaring uit na de aanslagen in de moskeeën in Christchurch. Terreuraanslagen druisen in tegen alle waarden die worden uitgedragen door grote religieuze tradities. Die leren ons integendeel waarden zoals geweldloosheid, liefde, verzoening en menselijke solidariteit. Deze tradities – zij het christelijk, islamitisch of boeddhistisch – zijn in wezen wegen naar vrede. Geen enkele van deze tradities staat geweld voor; het is daarom onbegrijpelijk dat groepen of individuen zich op religie beroepen om anderen willekeurig de dood in te jagen.

Geweld leidt nooit tot duurzame vrede. Wij roepen de geweldplegers in Sri Lanka, Christchurch en elders op om te begrijpen dat vrede voor ieder, overal, alleen kan voortkomen uit waardige, vreedzame relaties tussen alle volkeren en met de hele schepping. Vrede berust op de erkenning van de fundamentele waardigheid van ieder mens en op onze plicht om zorg te dragen voor allen. Alleen als wij zelf leven in vrede, gebouwd op deze principes, kunnen wij tot echte vrede komen."

Lees de originele verklaring, in het Engels.