Actie bij militaire basis Kleine-Brogel | Pax Christi Vlaanderen

Actie bij militaire basis Kleine-Brogel

Op donderdag 23 maart 2017 brachten activisten van verschillende vredesbewegingen een bezoek aan de militaire luchthaven van Kleine-Brogel.

De activisten namen foto’s in het kader van de internationale campagne van ICAN. ICAN riep op om foto’s te nemen op alle Europese militaire basissen waar er Amerikaanse kernwapens liggen: in België, Nederland, Duitsland en Italië. Het is een publiek geheim dat er 10 tot 20 Amerikaanse kernwapens van het type B-61 liggen in Kleine-Brogel. De foto’s zullen worden gepost op maandag 27 maart via verschillende mediakanalen. Op deze manier wil ICAN meer aandacht vragen voor de internationale onderhandelingen binnen VN-kader over een wereldwijd kernwapenverbod. Die gaan op 27 maart in New York van start en duren tot 31 maart 2017. In juni en juli komt er een volgende onderhandelingsronde.

België, dat in zijn regeerakkoord van oktober 2014 expliciet stelt dat ons land “blijft ijveren voor internationale initiatieven met het oog op een verbod op wapensystemen met een willekeurig bereik en/of een buitensporig effect op burgers.”, weigert deel te nemen aan de onderhandelingen.

Lees ook:

"België steekt zijn kop in het zand en hoopt dat kernwapens nooit gebruikt zullen worden. Naïef" (opiniestuk van Tom Sauer in Het Laatste Nieuws, 28 maart 2017)

Historic UN Nuclear Ban Negotiations Begin 

De International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) is een coalitie van ngo’s in honderd landen die toewerken naar een sterk en effectief verdrag voor een verbod op kernwapens. Pax Christi Vlaanderen en Pax Christi International zijn lid van ICAN.