Actiedag bij BNP Paribas | Pax Christi Vlaanderen
|
28 september 2018

Actiedag bij BNP Paribas

Op woensdag 26 september, de ‘Internationale dag voor de Eliminatie van Kernwapens’, voerden vredesactivisten actie aan de kantoren van BNP Paribas.

De Belgische Coaltie tegen Kernwapens voerde actie bij BNP in België, maar er waren ook acties in verschillende andere landen waar de bank actief is (waaronder Nederland, Frankrijk, de VS, Duitsland, Spanje en Nieuw-Zeeland). De actie was een protest tegen de immense uitgaven die de bank (en andere financiële instellingen) besteedt aan de kernwapenindustrie. Dat bleek andermaal uit de cijfers van het rapport Investeer niet in de bom! - een Belgisch onderzoek, gebaseerd op het internationale rapport Don't Bank on the Bomb 2018 van PAX en ICAN. 

Uit de Belgische cijfers, die op 26 september werden gepubliceerd, blijkt dat BNP Paribas bijna 9 miljard dollar investeert in kernwapenproducenten. Hiermee is ze de grootste investeerder onder banken actief in België. Deze investeringen betreffen de 20 grootste kernwapenproducenten van de wereld. BNP Paribas haalt ook een zwakke score voor haar beleid op het vlak van investeringen in kernwapens.

In Brussel werden van 12 tot 13 uur klachtenformulieren uitgedeeld aan passanten, klanten en personeel van de bank. De investeringen in kernwapenproducenten werden zichtbaar gemaakt aan het BNP Paribas Fortis gebouw aan de Vooruitgangstraat 55 in Brussel. Vanaf woensdag 27 september 2018 kunnen klanten van BNP Paribas en andere bezorgde burgers en organisaties een klachtenbrief sturen via deze pagina.

Op deze pagina van ICAN vind je meer nieuws over de actiedag, met berichten van acties bij zetels van BNP Paribas in Parijs, Berlijn, Barcelona, Den Haag, Amsterdam, New York, Boston, Santiago (Chili), Edinburgh, Oslo e.v.a. Je vindt er voorts het fijne nieuws dat op 26 september nog eens 7 landen het VN-verdrag voor de afschaffing van kernwapens ondertekenden, en 4 landen het ratificeerden.

De Belgische Coalitie tegen Kernwapens is een samenwerkingsverband tussen verschillende Vlaamse en Franstalige vredesorganisaties. Kernleden zijn Pax Christi Vlaanderen, Vrede vzw, CNAPD (Coordination Nationale d’Action pour la Paix et la Démocratie), ABVV/FGTB, Activisme_be, Agir Pour La Paix, Artsen Voor Vrede, Beweging.net/MOC, Climaxi, Greenpeace Belgium, Links Ecologisch Forum, Masereelfonds, Mouvement Chrétien Pour la Paix en VRAK.

Foto's: Pax Christi International, Vrede e.a.