Actualiteitsnota: Impasse in Congo | Pax Christi Vlaanderen

Actualiteitsnota: Impasse in Congo

In mei 2016 bezocht beleidsmedewerker Nadia Nsayi de DR Congo. Ze sprak er met vertegenwoordigers van de politieke meerderheid, oppositie, kiescommissie, ngo’s, jongerenbewegingen, ambassades, EU en VN.

Normaal gezien zouden op 27 november 2016 verkiezingen moeten plaatsvinden. Zes maanden vóór die datum bevindt Congo zich echter in een impasse. De strategie van het regime om de verkiezingen uit te stellen (‘glissement’) en zo president Joseph Kabila aan de macht te houden, doet de spanningen oplopen. Nu de verkiezingen dit jaar niet meer haalbaar zijn, stelt zich de vraag welke transitie Congo te wachten staat na 20 december 2016. Op die dag loopt in principe het grondwettelijk mandaat van de zittende president af. Indien Kabila zich vastklampt aan de macht verliest hij zijn legitimiteit en dreigt een geweldscenario. Dit zal nefast zijn voor de inspanningen van de voorbije jaren op het vlak van democratie, vrede en ontwikkeling.

Nadia Nsayi gaat in een actualiteitsnota na of een vreedzame politieke transitie in Congo mogelijk is, of het land het risico loopt in geweld af te glijden. Een overzicht van actualiteit, problematiek, mogelijke overgangsscenario's en conclusies.

 

Foto: Joseph Kabila in 2014 in het VN-hoofdkwartier in New York. Hij benadrukte toen dat 'de democratie consolideren en de nationale cohesie versterken' de belangrijkste doelstellingen waren van de in 2016 geplande verkiezingen.
UN Photo/Cia Pak.