Assisi 2016: ‘Iedereen kan vredestichter zijn’ | Pax Christi Vlaanderen
|
20 september 2016

Niets is verloren als je daadwerkelijk de dialoog aangaat. Niets is onmogelijk als je het God in een volhardend gebed vraagt. Iedereen kan vredestichter zijn.

Assisi 2016: ‘Iedereen kan vredestichter zijn’

In de stad van Sint-Franciscus had tot dinsdag 20 september 2016 de 30ste interreligieuze ontmoeting ‘in de geest van Assisi’ plaats. Een terugblik.

“Niets is verloren als je daadwerkelijk de dialoog aangaat. Niets is onmogelijk als je het God in een volhardend gebed vraagt. Iedereen kan vredestichter zijn.” Het zijn de slotzinnen van de ijzersterke Vredesoproep 2016 (in het Engels) die dinsdagavond in Assisi, op het einde van een ontroerende ceremonie, ondertekend werd door de vertegenwoordigers van meer dan vijfentwintig religieuze tradities. Deze waren naar de stad van Sint-Franciscus afgezakt voor de 30ste ontmoeting in de ‘geest van Assisi’. Dat zijn interreligieuze ontmoetingen waarmee Sant’Egidio gehoor geeft aan de oproep van paus Johannes Paulus II, die op 27 oktober 1986, ook al in Assisi, de leiders van de wereldreligies bij elkaar bracht voor een eerste wereldgebedsdag voor de vrede en vroeg om het niet bij één zo’n gezamenlijke dag te houden. Sindsdien pelgrimeren deze interreligieuze bijeenkomsten in de ‘geest van Assisi’ jaarlijks van de ene Europese stad naar de andere.

Ongetwijfeld was paus Franciscus naar deze bijeenkomst afgezakt omdat het een verjaardagseditie was en omdat ze weer in de stad van Sint-Franciscus plaatsvond. Maar wellicht was hij er ook omdat andere grote religieuze leiders, zoals de oecumenische patriarch Bartholomeos I van Constantinopel eveneens op de uitnodiging waren ingegaan en vooral omdat – we citeren patriarch Bartholomeos – “elke religieuze familie en elke culturele traditie op dit cruciale moment in de geschiedenis een zelfkritische introspectie moet aandurven: welke vergissingen hebben we begaan en waar en wanneer waren we niet aandachtig genoeg; hoe komt het dat fundamentalisme is ontstaan en hoe kunnen we het isoleren en uitzuiveren?” Dat is wellicht de kracht van de ‘geest van Assisi’: dat de onderlinge vriendschappelijke relaties tussen godsdienstige leiders intussen zo hartelijk zijn geworden, dat ze in hun onderlinge reflecties de gemeenplaatsen kunnen overstijgen en met diepgang durven nadenken over hoe ‘iedereen vredestichter kan zijn’.

Benoit Lannoo

Lees ook deze echo van de bijeenkomst in Assisi op Kerknet: Paus Franciscus: Alleen de vrede is heilig, niet de oorlog