België stemt tegen VN-onderhandelingen over kernontwapening | Pax Christi Vlaanderen

België stemt tegen VN-onderhandelingen over kernontwapening

België heeft het officieel goed voor met nucleaire ontwapening, maar stemt wel tegen een resolutie om onderhandelingen over kernontwapening op te starten. Die houding is schizofreen, lezen we in twee opiniestukken.

Op 27 oktober 2016 keurde de Algemene Vergadering van de VN met een grote meerderheid een historische resolutie goed om in 2017 met onderhandelingen over een formeel verbod op kernwapens van start te gaan. Daardoor zouden zowel het gebruik, de productie (en de financiering ervan) en het stockeren van nucleaire wapens verboden worden.

EU-lidstaten Oostenrijk, Ierland en Zweden stemden voor deze resolutie. NAVO-lid Nederland onthield zich – o.m. na discussies in de Tweede Kamer op initiatief van PAX Nederland – bij de stemming. België had echter geen oren naar de inhoud van een resolutie die het grootste willekeurige massavernietigingswapen definitief van de aardbol wil bannen. Ons land, dat in opeenvolgende regeringsverklaringen noteert het goed te menen met de nucleaire ontwapening, stemde tegen.

Willem Staes (Pax Christi Vlaanderen) en Pieter Teirlinck (Vrede) schreven hun mening over de dubbelzinnige Belgische houding neer in een opiniestuk op DeRedactie. Tom Sauer, hoofddocent internationale politiek aan de Universiteit Antwerpen (en lid van de Algemene Vergadering van Pax Christi Vlaanderen), stelt in een opiniebijdrage voor De Standaard dat we België, met kernwapens op zijn grondgebied en met een afwijzing van een verbodsverdrag, beter de facto als tiende kernwapenstaat beschouwen. Lees zijn opiniebijdrage op deze pagina (betalend artikel).

Lees ook:

Schizofreen België wil kernwapens behouden

België volhardt in nucleaire boosheid

België wil start van onderhandelingen blokkeren (Knack)

VN wil kernwapens verbieden, België wil ze houden (MO*)

Foto: Willem Staes