Bescherm burgers in Syrië! | Pax Christi Vlaanderen

Bescherm burgers in Syrië!

Pax Christi Vlaanderen en Broederlijk Delen zijn ontzet over de aanvallen op Aleppo (op 27 april 2016). Hierbij werd onder meer een ziekenhuis geraakt dat gesteund werd door Artsen zonder Grenzen. Minstens 14 mensen, waaronder twee artsen, kwamen bij deze aanval om het leven.

Artsen Zonder Grenzen en het Internationale Rode Kruiscomité duidden geen schuldige aan. De aanvallen liggen echter in lijn met de aanvallen van het Syrische regime en Rusland, die de afgelopen maanden systematisch ziekenhuizen bombardeerden. Dit is een beproefde methode in oorlogsvoering om de bevolking op de vlucht te drijven. De Syrische en Russische luchtmacht richten zich op het oosten van de stad, dat onder controle staat van gewapende rebellen. Humanitaire actoren waarschuwen ervoor dat deze escalatie het leven van miljoenen burgers ondermijnt.

Het geweld over heel Syrië escaleert opnieuw alarmerend, ondanks een internationaal overeengekomen bestand dat bijna twee maanden redelijk goed standhield. Volgens VN-bemiddelaar Staffan de Mistura (rechts op de foto) kostte het geweld in de afgelopen 48 uur om de 25 minuten een mensenleven. Wij kunnen niet zonder meer blijven toezien op deze tragedie.

Het staakt-het-vuren betekende voor de bevolking van Syrië een moment van verademing na vijf jaar aanhoudend geweld. In de eerste maand van het staakt-het-vuren stierven er minder mensen dan de afgelopen jaren. Veel mensen konden voor de eerste keer in jaren zonder angst door de straten lopen. Er was een straaltje hoop. Die hoop staat nu opnieuw op losse schroeven.

Rusland en het Syrische regime verklaarden dat ze bereid zijn om af te zien van de luchtaanvallen. Maar zullen ziekhuizen en burgerinfrastructuur gespaard blijven in de toekomst? Wij roepen onze regeringsleiders en de EU op om alles in te zetten op de bescherming van Syrische burgers. Een prioriteit hierbij is het stopzetten van de bombardementen en het doorlaten van humanitaire hulp voor bijna een half miljoen burgers, die in belegerde steden leven en met hongersnood kampen.  

De Crisis Action Group doet een dringende oproep aan de presidenten Obama en Poetin om al hun diplomatieke macht aan de dag te leggen en onmiddellijk te handelen om het staakt-het-vuren te redden. Pax Christi Vlaanderen en Pax Christi International onderschreven deze wereldwijde oproep, samen met meer 90 andere ngo's en religieuze organisaties.

Je vindt de oproep en de ondertekenaars via deze link: 

https://docs.google.com/document/d/1CoVP1XSAQCj9oPsl3yf5wqlh0U2_Ts2T5tja...

Foto: Creative Commons