Bleri Lleshi en Mariame Keita: de nieuwe Ambassadeurs voor de Vrede | Pax Christi Vlaanderen

Bleri Lleshi en Mariame Keita: de nieuwe Ambassadeurs voor de Vrede

December is altijd een beetje een feestmaand voor Pax Christi Vlaanderen: dan huldigen wij namelijk de nieuwe Ambassadeurs voor de Vrede. Op 13 december 2018 is het weer zover: tijdens een plechtige huldiging in Brussel reiken wij de titel uit aan Bleri Lleshi en Mariame Keita.

Bleri Lleshi is filosoof, auteur, docent aan de Hogeschool UCLL, jongerenwerker en DJ en voor velen in het middenveld geen onbekende. De Brusselaar groeide op als Blerim Gjonpalaj in het Albanië onder dictator Hoxha en kwam op zijn 18de naar België, waar hij filosofie en politieke en sociale wetenschappen ging studeren aan de VUB. Na zijn studies ging hij aan de slag als jongerenwerker in Brussel. Daar werd hij getroffen door de grote noden van zijn jonge stadsgenoten. Daaruit vertrok ook zijn engagement om zich in te zetten tegen ongelijkheid en voor interculturaliteit. Hij schreef hierover in zijn boek Identiteit en interculturaliteit. Identiteitsconstructie bij jongeren in Brussel uit 2010 en maakte er ook verschillende documentaires over. Momenteel werkt hij aan een doctoraat over de strijd van de uitgeslotenen. Zijn onderzoek is gericht op thema’s zoals identiteit, interculturaliteit en sociale ongelijkheid.

Bleri Lleshi kreeg de laatste jaren veel bekendheid door zijn boeken en columns in kranten en tijdschriften. Zo schreef hij in 2016 Liefde in tijden van angst en in 2017 Inaya, brief aan mijn kind. In 2018 kwam zijn nieuwe boek uit, De kracht van hoop. Hierin verweeft hij inspirerende voorbeelden van vandaag met het leven en denken van Martin Luther King Jr.

Pax Christi Vlaanderen nodigde Bleri Lleshi al in 2010 uit voor workshops over identiteit in het project Managers van Diversiteit. Groepen Russischsprekenden, Tsjetsjenen en Koerden namen toen deel aan een intensief traject over positieve identiteitsontwikkeling bij jonge nieuwkomers. We hadden hem daarvoor gevraagd omwille van zijn werk met jongeren in Brussel. Tijdens de Vredesweek van 2017 getuigde hij op het openingsevent ‘De Staten-Generaal van de Liefde’ over liefdevol verzet, vanuit zijn eigen ervaringen als nieuwe Belg, Brusselaar, jeugdwerker en docent. In dezelfde Vredesweek sprak hij ook in Brugge over liefde als krachtig antwoord op angst en wantrouwen, en als een vorm van burgerlijk verzet.

De nieuwe Ambassadeur voor de Vrede ontving in 2014 al de Emancipatieprijs van VOEM (Vereniging voor Ontwikkeling & Emancipatie van Moslims). Die prijs schonk hij aan La Voix des Sans Papiers.

De Leuvense Mariame Keita wordt de vierde Jongerenambassadeur voor de Vrede. Zij is 23 en studeerde Rechten aan de KU Leuven. In 2017 en 2018 was zij een van de twee jongerenvertegenwoordigers van Vlaamse Jeugdraad bij de Verenigde Naties. Zij behartigde er de belangen van Vlaamse kinderen en jongeren op het vlak van duurzame ontwikkeling en informeerde en betrok jongeren van hier bij een hele reeks activiteiten.

Mariame werd tijdens haar studies getroffen door de grote ongelijkheid in de maatschappij én in het onderwijs. In de lezingen en speeches die zij gaf in New York en in Belgische (hoge)scholen in het kader van haar VN-werk bracht ze dat thema steevast ter sprake, en het blijft haar ook na haar VN-opdracht motiveren. De eerlijke en kritische manier waarop zij oproept tot een grotere diversiteit in het onderwijs én haar open, verbindende houding tegenover andere, soms negatieve meningen, vielen en vallen daarbij op. Het was alvast een van de redenen waarvoor haar medestudenten haar voordroegen voor de Allosprijs van de Faculteit Rechten aan de KUL.

In Leuven richtte zij mee Kabinet J op, een jongerenraad met een “nieuwe generatie stadsmakers die Leuven omvormen tot dé jongerenstad van Vlaanderen, overal en altijd meningen van zoveel mogelijk jongeren sprokkelen en politiek Leuven het vuur aan de schenen leggen met straffe ideeën en eigen acties”, kortom: de officiële spreekbuis van jongeren in Leuven.

Als prille twintiger heeft Mariame dus al heel wat op haar palmares. Meer dan genoeg om uit te kijken naar wat nog in het verschiet ligt!

De nieuwe vredesambassadeurs worden in de bloemen gezet op 13 december 2018 in zaal ViaVia in Brussel. VRT-journaliste Katrien Vanderschoot zal de gasten interviewen. Harpiste en zangeres Zem zorgt voor het muzikale gedeelte. Na de huldiging nemen we nog een hapje en een drankje tot ons!

Praktisch

Donderdag 13 december 2018
Aanvang: 19 uur

Zaal ViaVia, Baksteenkaai 74, in hartje Brussel (bij de Vismet). Metrohalte Sint-Katelijne ligt op 200 meter afstand.

Schrijf je in