Bleri Lleshi en Mariame Keita zijn de nieuwe Ambassadeurs voor de Vrede | Pax Christi Vlaanderen

Bleri Lleshi en Mariame Keita zijn de nieuwe Ambassadeurs voor de Vrede

Persbericht, Antwerpen 13 december 2018

Bleri Lleshi en Mariame Keita krijgen deze avond de titel ‘Ambassadeur voor de Vrede’. Met deze titel huldigt de vredesbeweging Pax Christi Vlaanderen hen voor de volgehouden inspanningen die zij leveren voor vrede, verbondenheid en respect voor de mensenrechten.  De vredesambassadeurs worden in de bloemen gezet tijdens een plechtige huldiging in Brussel.

Politiek filosoof, auteur en docent aan de Hogeschool UCLL Bleri Lleshi kwam op zijn 18de van Albanië naar België. Na zijn studies aan de VUB ging hij aan de slag als jongerenwerker in Brussel. Daar werd hij getroffen door de grote noden van zijn jonge stadsgenoten. Van daaruit vertrok zijn niet aflatende inzet om constructief in het verweer te gaan tegen de ongelijkheid en armoede waarmee de Brusselse jongeren werden geconfronteerd en om zich in te zetten voor opbouwende vormen van interculturaliteit.

Bleri Lleshi geniet in Vlaanderen en Brussel veel bekendheid voor zijn bevlogen lezingen en getuigenissen. Daarin koestert hij actieve hoop, liefde en slagvaardig engagement als krachtige antwoorden op onrecht, onverschilligheid en verharding in onze samenleving, als een vorm van burgerlijk verzet tegen het creëren van angst en wantrouwen.

Die boodschap vinden we ook terug in zijn columns en boeken, zoals Liefde in tijden van angst en Inaya, brief aan mijn kind. Eerder dit jaar beschreef hij in De kracht van hoop hoe Martin Luther Kings geweldloze maar resolute strijd voor burgerrechten voor de Afro-Amerikaanse bevolking van de VS ook 50 jaar na diens dood nog een even sprekende bron van inspiratie kan zijn voor de mensenrechtenactivisten van hier en nu.

Mariame Keita wordt de vierde Jongerenambassadeur voor de Vrede van Pax Christi Vlaanderen. Zij is 23, studeerde Rechten aan de KU Leuven en werkt voor de Vlaamse Jeugdraad. In Leuven richtte zij mee Kabinet J op, een jongerenraad met een “nieuwe generatie stadsmakers die Leuven met straffe ideeën en acties omvormen tot dé jongerenstad van Vlaanderen”. In 2017 en 2018 was zij een van de twee jongerenvertegenwoordigers van Vlaamse Jeugdraad bij de Verenigde Naties. Zij behartigde er de belangen van Vlaamse kinderen en jongeren op het vlak van duurzame ontwikkeling, en informeerde en betrok jongeren van hier bij een hele reeks activiteiten.

Ook Mariame werd tijdens haar studies getroffen door de ongelijkheid in de samenleving en de bijzonder zwakke afspiegeling van diversiteit in het hoger onderwijs. In haar speech voor de VN in New York en haar lezingen in Belgische (hoge)scholen bracht ze die issues steevast ter sprake, en zij blijven haar ook na haar VN-opdracht motiveren. De eerlijke en kritische manier waarop Mariame Keita oproept tot een grotere diversiteit in het onderwijs én haar open, verbindende houding tegenover andere, soms negatieve meningen, vallen daarbij op.

De huldiging van de nieuwe vredesambassadeurs heeft plaats op donderdag 13 december 2018 in zaal ViaVia in Brussel. VRT-journaliste Katrien Vanderschoot zal de gasten interviewen. Harpiste en zangeres Zem zorgt voor het muzikale gedeelte.

Zaal ViaVia, Baksteenkaai 74, in hartje Brussel
Aanvang: 19 uur

Contact: Annemarie Gielen, 0485 545958, annemarie.gielen@paxchristi.be