Briefing paper: een internationaal verbodsverdrag als volgende stap naar een kernwapenvrije wereld | Pax Christi Vlaanderen
|
24 augustus 2016

Een overgrote meerderheid van VN-lidstaten wil in 2017 onderhandelingen opstarten over een nieuw internationaal kernwapenverbod

Briefing paper: een internationaal verbodsverdrag als volgende stap naar een kernwapenvrije wereld

Eind mei 2016 publiceerde Pax Christi Vlaanderen een briefing paper over de noodzaak van een nieuw internationaal verbodsverdrag. Deze schetst de context van de Open Ended Working Group (OEWG) over nucleaire ontwapening van de Verenigde Naties, die van februari tot augustus 2016 plaatsvond. De OEWG eindigde op 19 augustus 2016: een overgrote meerderheid van VN-lidstaten wil in 2017 onderhandelingen opstarten over een nieuw internationaal kernwapenverbod.

De briefing paper legt ook de problematische houding van België uit, en gaat in op vijf vaak gehoorde argumenten tegen een verbod: "een verbodsverdrag is niet de juiste volgende stap", "veiligheid is ook belangrijk", "een verdrag is onverenigbaar met aangegane NAVO-engagementen" en "een verdrag is zinloos zonder medewerking van de kernwapenstaten".

Pax Christi Vlaanderen blijft er daarom voor pleiten dat België zijn verzet staakt tegen een nieuw verbodsverdrag, en constructief meewerkt aan internationale onderhandelingen over zo'n verdrag in 2017.

Lees ook het persbericht van Pax Christi Vlaanderen: '107 landen willen kernwapenverbod, België volhardt in nucleaire status quo'.

Lees ook een opiniestuk dat hierover verscheen op deredactie.be: 'België stemt tegen verbod kernwapens'.

Het eindrapport van de OEWG kan u hier lezen. De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties beslist in oktober 2016 beslissen of op basis van dit rapport in 2017 onderhandelingen worden opgestart.