Burgemeesters Westhoek: teken het VN-verbodsverdrag op kernwapens | Pax Christi Vlaanderen

Burgemeesters Westhoek: teken het VN-verbodsverdrag op kernwapens

Op zaterdag 3 maart 2018 lanceerden 18 burgemeesters van de Westhoek, in het bijzijn van Daniel Högsta van ICAN, Nobelprijswinnaar voor de Vrede, een oproep aan de Belgische regering om het VN-verbodsverdrag op kernwapens te ondertekenen.

Daniel Högsta was enkele dagen in België op uitnodiging van Wakker voor Vrede in het kader van de Elfde Vredeswake Langemark. Ter gelegenheid van zijn komst lanceerden 18 Westhoek-burgemeesters in het gemeentehuis van Langemark-Poelkapelle een oproep aan de Belgische regering om het VN-verdrag inzake een wereldwijd kernwapenverbod te ondertekenen. Dat is in 2017 door 122 VN-staten gestemd, maar werd door België niet ondertekend. De burgemeesters ondertekenden zelf de oproep tijdens de plechtige ontvangst van de ICAN-coördinator op het gemeentehuis. Burgemeester Wyffels van Langemark refereerde in zijn toespraak aan de massavernietiging die heeft plaatsgehad in de Westhoek tijdens de Eerste Wereldoorlog en herinnerde eraan dat daar voor het eerst gifgas werd gebruikt. Dit gifgas was het eerste massavernietigingswapen, ondertussen verboden dankzij de VN-Conventie tegen chemische wapens.

Daniel Högsta dankte de burgemeesters voor hun duidelijk standpunt en hun oproep aan de Belgische regering om het VN-verdrag tegen kernwapens te tekenen. Hij vertelde dat hij erg onder de indruk was van de rondleiding op enkele significante plaatsen in de Westhoek en vergeleek de regio met Hiroshima en Nagasaki, als plaatsen waarvan de littekens van enorme verwoesting hun sporen nalaten. Hij prees dit initiatief, en hoopt dat andere burgemeesters in België het initiatief zullen volgen. In januari was hij nog te gast in Italië waar lokale overheden ook hun regering opriepen om het VN-verdrag te tekenen. In Italië zijn eveneens Amerikaanse kernwapens gestationeerd.  

Meteen na aankomst in België bezocht Daniel Högsta, samen met een aantal burgermeesters van de Westhoek, een ploeg van initiatiefnemer Wakker voor Vrede en een Pax Christi-delegatie een nucleaire bunker, een ‘relict’ uit de Koude Oorlog. In een gesprek met de VRT naar aanleiding van het bezoek, zei Högsta: “Het is verontrustend dat we de lessen uit de Koude Oorlog zijn vergeten. Wij zijn nu misschien dichter dan ooit bij een kernoorlog.”

Meer info over de oproep van de burgemeesters en het bezoek van Daniel Högsta vind je op deze pagina van Wakker voor Vrede.

Bekijk ook de VRT-reportage.

Lees de verklaring.

Daniel Högsta gaf zondag 4 maart 2018 ook present op de zeer ruim bijgewoonde Vredeswake Langemark, samen met o.a. prof. Tom Sauer. Ze gaven er allebei een indrukwekkende speech. In de voormiddag gingen de twee kernwapenexperts al in gesprek met elkaar en het talrijk opgekomen publiek tijdens een aparte sessie.

Bekijk de lezingen van Daniel Högsta en Tom Sauer.

Lees ook: Elfde vredewake Langemark: maak België eindelijk kernwapenvrij!

Op de foto's bovenaan: de burgermeesters met Daniel Högsta, Daniel Högsta aan het woord, burgemeester Wyffels van Langemark Poelkapelle.