Café Winket - Ontmoeting & cultuur aan de gevangenis van Brugge | Pax Christi Vlaanderen

Café Winket - Ontmoeting & cultuur aan de gevangenis van Brugge

Dit voorjaar strijkt Café Winket voor de allereerste keer neer aan de ingangspoort van de Brugse gevangenis. Van 23 april 2022 tot 20 mei plaatsen we het omgebouwde lunapark De Belgiek en maken we van Café Winket een warme plek voor debat, kunst, cultuur en ontmoeting voor bezoekers aan de gevangenis, buurtbewoners, gevangenispersoneel, het grote publiek – met een stevige brug naar de gedetineerden zelf.

Tijdens Café Winket willen we in het bijzonder een warm onthaal voorzien voor de naastbestaanden - de zonen, dochters, vaders, moeders, partners - die hun geliefden komen bezoeken in de gevangenis. We willen hen ontvangen met een warme koffie, een luisterend oor en een kort ontspannend moment met kleine en fijne activiteiten. Naastbestaanden zijn een vergeten groep die ook grote gevolgen dragen van de gevangenisstraf die hun familielid of vriend kreeg. Met diverse activiteiten willen we hun stem laten klinken en hun problematiek zichtbaar maken. 

Meer info over het onthaal vind je hier.

Maar we willen samen met hen ook een brug slaan tussen de gedetineerden en de samenleving, tussen de gevangenis en de buurt, tussen het stigma en de mens met allerhande culturele activiteiten. 

Programma

Cultuur & Debat

Permanent tijdens de openingsuren van Café Winket

Slotactie - Gevangenen omarmen met gele lintjes-actie

Symboliek Gele lintje

Het gele lintje is een internationaal symbool voor het krijgen van een nieuwe kans na detentie. De oorspong is te vinden in de liedjestekst van het lied: Tie A Yellow Ribbon Around The Old Oak Tree.

"Er was eens een man die, na vele jaren gevangenis, vrijkwam. Omdat er heel wat was gebeurd, was hij niet zeker of hij thuis nog welkom was. Hij had daarom een brief gestuurd waarin hij schreef: “Als ik terug welkom ben, hang dan een geel lint rond de eik op het dorpsplein. Toen hij aankwam zag hij wel honderd gele lintjes in de boom” (…)

Symbolisch slotactie Café Winket - 20 mei - 19.00 u.

Elke bezoeker en deelnemer aan Café Winket krijgt een geel lintje mee naar huis. Hierbij is er een uitnodiging om terug te komen op de slotactie op 20 mei. 

Iedereen is van harte welkom op deze symbolisch slotactie.

Tijdens het  slotevent zullen we al wandelend en begeleid door de Brugse groep Ambrazar -toevallig of niet verwant met het franse  ‘embrasser’ (omarmen)-, de gevangenis symbolisch omarmen. Met deze actie houden we geen pleidooi voor straffeloosheid maar stellen we een positief signaal van geloof in nieuwe kansen en herstel. Dat zetten we extra in de verf door die avond allemaal samen ook heel veel gele linten aan het hekken rond de gevangenis vast te maken.

Praktisch

  • Vrijdag 20 mei
  • 19.00 u. Symbolische actie met gele lintjes en muzikale omwandeling rond de gevangenis met Ambrazar.
  • 20.00 u. Optreden van Ambrazar, 'folk maar toch geen genre' in de Belgiek.
  • De Belgiek - mobiele cultuurzaal - Op het grasplein naast de ingang van de gevangenis Brugge
  • Lege Weg 200, 8200 Sint-Andries
  • GRATIS

www.cafewinket.be

Een intiatief van

Met steun van 

Stad Brugge, Koning Boudewijnstichting en project Dialoog. Geselecteerd door als project door de Warmste Week.