Don't Bank on the Bomb | Pax Christi Vlaanderen

Don't Bank on the Bomb

In het jaarlijkse Don’t Bank on the Bomb rapport van PAX Nederland werden twee Belgische financiële instellingen in de Hall of Shame opgenomen wegens hun financiële belangen in bedrijven in de kernwapenindustrie. KBC investeert voor 117 miljoen dollar in kernwapens, Ackermans & van Haaren (AVH, via een dochteraanneming) was goed voor 51 miljoen dollar. BNP Paribas, waarvan de Belgische staat aandeelhouder is, investeert 8,7 miljard dollar in kernwapens maar bevindt zich in de runners up categorie van het rapport.

AVH stelde in een reactie aan Pax Christi Vlaanderen dat het ondertussen maatregelen nam om zijn belang in een Amerikaans kernwapenbedrijf (Fluor) volledig af te stoten. De financiële holding verdient dan ook een pluim voor zijn snelle reactie die de wereld mee op het pad richting een kernwapenvrije toekomst zet.

De beslissing van AVH toont ook dat desinvesteringscampagnes wérken. Sinds de publicatie van het vorige Don’t Bank on the Bomb rapport (oktober 2014) is er sprake van een stijging met 150 procent van financiële instellingen die zich terugtrekken uit de kernwapenindustrie. Wereldwijd verbieden of beperken 53 financiële instellingen investeringen in kernwapens. In België gaat het om Triodos Bank en VDK Spaarbank. Zij zijn, samen met AVH, duidelijk niét bang om niet te investeren of om te desinvesteren uit massavernietigingswapens. Kernwapens worden zo steeds meer gestigmatiseerd. Een belangrijke factor in de strijd om kernwapens wereldwijd buiten de wet te stellen.