Elfde vredewake Langemark: maak België eindelijk kernwapenvrij! | Pax Christi Vlaanderen

Elfde vredewake Langemark: maak België eindelijk kernwapenvrij!

Op 4 maart 2018 liep de Sint-Pauluskerk in Langemark voor de elfde keer vol voor een Vredeswake. De wake stond dit keer in het teken van ‘een politiek die investeert in vrede’. De focus lag daarbij op de strijd tegen kernwapens.

Organisator Peter Peene en het grote vrijwilligersteam van Wakker voor Vrede zetten andermaal een innemende editie neer van de Vredeswakes Langemark. De sterke gasten werden muzikaal afgelost door het Limburgs solidariteitskoor Kantikune.

Het kernwapenvraagstuk werd op de wake geïntroduceerd door professor Tom Sauer, hoofddocent politieke wetenschappen aan de UA. Hij gaf met statistieken aan dat de ‘gemiddelde’ aardbewoner er ‘in het algemeen’ de laatste twee eeuwen op vooruit is gegaan. Dat neemt niet weg dat politici meer inspanningen kunnen leveren, hun nek meer mogen uitsteken, om de wereld, daar waar het wel misloopt, beter te maken. Zij kunnen daarin zelfs het voortouw nemen, al dan niet onder druk van de publieke opinie en ngo’s als ICAN, zoals zij in het verleden al deden voor de opheffing van de landmijnen, chemische wapens en clustermunitie. “Als wij allemaal iets willen, kunnen wij veel bereiken”, zei hij. “En als wij allemaal samen hetzelfde willen, dan houden ze ons toch niet tegen, wel?”

Dat er in de wereld nog veel ten goede kan veranderen, benadrukte de tweede gast, Eriah Byaruhanga uit Oeganda. Hij is program manager ‘agriculture & enterprise development' bij JESE (Joint Effort to Save the Environment), een partnerorganisatie van Broederlijk Delen. Byaruhanga was in België voor hun vastencampagne. De jonge manager getuigde heel concreet hoe (geo)politiek en voedsel(on)zekerheid met elkaar verweven zijn. Maar hij illustreerde ook hoe de veerkracht en het ondernemerschap van kleine boeren het verschil kunnen maken.

Eregast van deze elfde vredeswake was Nobelprijslaureaat ICAN. ICAN-coördinator Daniel Högsta kwam naar de Westhoek en trok drie dagen door België. Hij maakte naast de Westhoek, waar hij o.m. een ‘nucleaire bunker’ uit de Koude Oorlog bezocht, zijn opwachting in Leuven voor een gastlezing aan de KU Leuven. Pax Christi-medewerker Willem Staes ging maandag 5 maart met hem naar het federaal parlement en had een afspraak op Buitenlandse Zaken.

Op de vredeswake zelf gaf Högsta een innemende speech, en riep hij op om de strijd tegen de kernwapens voort te zetten, ondanks alle pogingen van de kernwapenstaten en de NAVO-leden (België incluis) om het VN-verbodsverdrag te minimaliseren. “Deze boycot geeft ons moed”, zei hij, “We moeten niet bang zijn of ons laten intimideren. Want wij weten wat er op het spel staat: het einde van de kernwapens.”

Aan het slot van de vredeswake deden de meer dan 500 aanwezige vredesactivisten, onder leiding van Daniel Högsta, een video-oproep aan de Belgische regering, om toe te treden tot het historische VN-verdrag over het verbod op kernwapens. Het slotakkoord van de wake was dan ook: “Teken het verdrag! Maak ons blij! Maak België eindelijk kernwapenvrij!”

De video wordt massaal verspreid via sociale media en zal ook, samen met de oproep die 18 burgemeesters daags voor de vredeswake lanceerden, bezorgd worden aan premier Michel.

Foto's: Wakker voor Vrede