Federaal Parlement neemt resolutie aan over Israëlisch-Palestijns vredesproces | Pax Christi Vlaanderen

Federaal Parlement neemt resolutie aan over Israëlisch-Palestijns vredesproces

Het Federaal Parlement nam op 23 november 2016 een resolutie aan over het Israëlisch-Palestijnse vredesproces.

Het Midden-Oostenplatform van 11.11.11, een collectief van ngo's en vakbonden, verwelkomt de oproep hierin tot verdere verdieping van het Europese "differentiatiebeleid", dat de systematische uitsluiting van nederzettingen uit de bilaterale relaties met Israël bepleit. Dit was een belangrijk strijdpunt voor het platform. De leden van het Platform dringer er ook op aan dat er meer effectieve druk zou komen om echt relevant te zijn en verandering te genereren.

Als ons land het ernstig meent met de bestrijding van de Israëlische nederzettingenpolitiek, het grootste obstakel tot Israëlisch-Palestijnse vrede, dan moet het:

  1. Binnen de EU – naar analogie met het Europees importverbod op producten uit de door Rusland geannexeerde Krim - pleiten voor een importverbod op nederzettingenproducten.
  2. De druk verhogen op Israël om een onmiddellijk moratorium in te stellen op de verdere nederzettingenexpansie en de vernietiging van Palestijnse structuren in Zone C van de Westelijke Jordaanoever.
  3. Het EU-Israël Associatieakkoord opschorten zolang Israël op grote schaal het internationaal recht blijft schenden.

Voor het Midden-Oostenplatform:11.11.11, Algemene Centrale ABVV, Broederlijk Delen, FOS, Geneeskunde voor de Derde Wereld, Intal, Palestina Solidariteit, Pax Christi Vlaanderen, Vrede vzw.

Lees meer op deze pagina van 11.11.11

 

Foto: Nederzetting in Jeruzalem/Scott Campbell/Creative Commons