Actueel

Filmvertoning: Cargo 200 - 28 oktober 2015

De film “Cargo 200” is een indringende documentaire in de ondertussen bekende stijl van de Russisch-Nederlandse regisseuse Masha Novikova. Belangrijk in haar documentaires zijn het menselijk verhaal en de verschillende posities in een situatie van onrecht: zij brengt de stemloze of onzichtbare partij in beeld. De documentaire “Cargo 200″ gaat over de oorlog in Oost-Oekraïne, in het bijzonder over de transporten van gesneuvelde Russische soldaten (wat in legerjargon “lading 200″ heet) naar huis. Nog steeds vallen er doden in het Oosten van Oekraïne, aan de frontlinie van een niet-verklaarde oorlog. Wie zijn die dienstplichtige jongens, huursoldaten en officieren, die voor Rusland in Oekraïne gaan vechten?

Novikova was al eerder te gast bij Pax Christi Vlaanderen, nl. tijdens de vertoning van haar film “7 Years on the Frontline”, een portret dat zij maakte van de in 2006 vermoorde Anna Politkovskaya. Tijdens de Vlaamse Vredesweek 2007 duidde zij deze film in Zemst. Nu komt de regisseuse dus terug voor opnieuw een film van formaat.

Op woensdag 28 oktober 2015 verwelkomen wij haar om haar laatste film, Cargo 200 of Lading 200, toe te lichten. De avond start om 19u met een korte inleiding en de vertoning van de film, gevolgd door een nabespreking en gesprek met Masha Novikova. Let wel: de film is Russisch en Oekraïens gesproken met Engelse ondertiteling.

Locatie: Pax Christi Vlaanderen, Bovenzaal, Italiëlei 98a, 2000 Antwerpen. Aanmelden kan via paxchristi@paxchristi.be.

Een fragment uit “Cargo 200″ werd ook getoond op de conferentie “Building Bridges between Societies for a New Ukraine” van 30 juni ll. in het Europees Parlement, waar gezegd werd de film zo veel mogelijk te verspreiden. Dat doen we bij deze.

De filmavond is een samenwerking tussen Pax Christi Vlaanderen en Promote Ukraine, Platform Solidariteit en Internationaal Comité, alle lid van het Platform “Vrede voor Oekraïne”. De avond wordt gesteund door de Stad Antwerpen.