The five like you | Pax Christi Vlaanderen
|
28 april 2016

We hadden onze uitwijzing kunnen zien als een excuus om te stoppen, maar wij hebben het gebruikt als een beweegreden om verder te doen!

The five like you

Afsluiting The five like you - Beatbox with the best

Op initiatief van vzw Kiyo, organisatie voor de kinderrechten, creëerde UM4P de afgelopen acht maanden een participatieve theatervoorstelling met jongeren uit het asielcentrum Poelkapelle: 'The five like you'.

De voorstelling toerde uiteindelijk met drie van de jongeren langs Vlaamse scholen en werd laaiend enthousiast onthaald. De openheid van de jongens, hun acteertalent en authenticiteit zaten hier zeker voor iets tussen.

Als afsluiting van het project werden de jongens op zondag 24 april 2016 getrakteerd op een workshop beatboxen, iets wat ze in de voorstelling op eigen initiatief hadden ingebouwd! Hendrikje Meyvis, mede-joker van het project, schreef een open brief aan de jongens.

Het afrondingsmoment van zondag kreeg uiteindelijk een wrange nasmaak. Twee van de jongens, Kerim en Oumar, deelden mee dat ook zij in februari 2016 een negatief advies hadden gekregen. Hendrikje en Eline, onze jokers, vielen compleet uit de lucht. Waarom de jongens meer dan twee maanden lang niets hadden verteld? Om ons niet ongerust te maken!

De broers stonden er ondanks alles toch op de schoolvoorstellingen te spelen. Ze gaven aan dat ze het belangrijk vonden om hun verhaal te kunnen delen met een groot publiek en dat ze het beeld dat Vlaamse jongeren soms hebben over asielzoekers wilden helpen bijstellen. In hun woorden: ‘We hadden onze uitwijzing kunnen zien als een excuus om te stoppen, maar wij hebben ons negatief advies gebruikt als een beweegreden om verder te doen!’