Fotoverslag participatief theater in Katana | Pax Christi Vlaanderen

Fotoverslag participatief theater in Katana

Theater en drama-oefeningen gericht inzetten om onrecht bespreekbaar te maken en verandering in beeld te zetten: dat is wat Pax Christi al meer dan 10 jaar doet. Onze partner Africa Reconciled vroeg ons om een training te verzorgen rond deze methodiek in één van hun jongerenclubs. In deze clubs worden jongeren actief begeleid om vredesactoren in hun gemeenschap te worden. 

Van 27 t.e.m. 30 januari 2020 trainde Thomas van Pax Christi in Katana, een dorp ten Noorden van Bukavu in Oost-Congo, 18 jongeren in de basisprincipes van het participatief theater. De 18 jongeren zijn allemaal actief in de plaatselijke jongerenclub. De doelstelling is om met participatief theater als methode conflicten bespreekbaar te maken en hierover samen met de gemeenschap op zoek te gaan naar oplossingen. En hoe beter om het allemaal onder de knie te krijgen dan het direct toe te passen. Herbeleef de training via onderstaand fotoverslag.

Dag 1

Een eerste kennismaking met elkaar maar ook met de methodiek van participatief theater.

Dag 2

Via beeldtheater maken we de eerste scènes over het onrecht waarrond de jongeren willen werken. Samen werken we deze scènes verder uit.

 

Dag 3

Enkele laatste basistechnieken worden aangeleerd. Na een laatste repititie zijn de jongeren klaar om de scènes publiek voor te stelen. Het is de dag van de wekelijkse markt in Katana. We spelen op twee verschillende plaatsen, het publiek komt in grote getalen opdagen en gaat in dialoog. Dit smaakt naar meer!

Dag 4

We bespreken samen de voorstelling van de dag ervoor. Wat was goed? Maar ook, wat kan beter? Samen smeden we plannen voor de toekomst. De jongeren engageren zich alvast om maandelijks samen te komen en een nieuwe scène te creëren om op de markt te spelen. We denken na hoe we hen hier het best bij kunnen ondersteunen. Eén ding is zeker, het participatief theater in Katana loopt allesbehalve op haar einde.

 

Foto's gemaakt door Paulin Munyagala - Africa Reconciled, Congoforum.be

Video

Kan je er niet genoeg van krijgen? Bekijk dan deze fijne video.

 

We willen uitdrukkelijk Stad Antwerpen, het Triodos Fonds, 11.11.11 en Broederlijk Delen bedanken die net als ons in de jongeren van Katana geloven.