Grootste Nederlands pensioenfonds investeert niet meer in kernwapens | Pax Christi Vlaanderen

Grootste Nederlands pensioenfonds investeert niet meer in kernwapens

Onze collega’s van PAX Nederland meldden met enige trots dat het grootste Nederlandse pensioenfonds zijn investeringen in kernwapens stopzet.

ABP - Pensioenfonds voor overheid en onderwijs, het grootste pensioenfonds van Nederland, ziet af van verdere investeringen in de producenten van kernwapens en tabak. Dat deelde ABP mee op 11 januari 2018. PAX, dat jaarlijks in hun rapport Don’t Bank on the Bomb een stand van zaken meegeeft van de investeringen door financiële instellingen in nucleaire producten, is uiteraard bijzonder verheugd met dit nieuws, dat trouwens voor alle activisten tegen kernwapens een flinke opsteker is. Het nieuwe VN-verdrag voor een verbod op kernwapens heeft daarin wellicht een rol gespeeld.

"Na een jarenlange campagne van PAX heeft ABP eigenlijk de juiste beslissing getroffen", zei Krista van Velzen van PAX Nederland.  "Dat is goed nieuws voor alle leraren, ambtenaren, politiemensen en politici", zei Van Velzen. "Zij weten nu dat hun pensioengeld niet meer naar massavernietigingswapens zal gaan". Uit het meest recente rapport blijkt dat ABP ca. een miljard dollar investeerde in producenten van nucleaire producten. Van Velzen zei dat ABP in het dit jaar te verschijnen rapport nog als investeerder zal opgenomen worden, omdat de desinvestering een vol jaar in beslag zal nemen. Daarna zal het fonds een voorbeeld zijn voor andere financiële instellingen om investeringen in kernwapens te verlaten.

De voorzitter van de ABP-bestuurscommissie beleggingsbeleid zei dat veranderingen in de samenleving ook op internationaal niveau voor het fonds de aanleiding vormden om het onderwerp opnieuw op de agenda te zetten. Hij zei voorts dat deze beleggingen niet meer passen in een duurzaam en verantwoord beleggingsbeleid.

“ABP stapt niet meer in als het product schadelijk is voor mensen, het fonds daar als aandeelhouder niets aan kan veranderen, er geen nadelige gevolgen zijn als het product verdwijnt en er een wereldwijd verdrag bestaat om het product uit te bannen”.

Je kan het goede nieuws delen op de No Nukes Twitter-account.

Meer info op deze pagina van Don't Bank on the Bomb.

Lees ook: Pensioenfonds ABP stopt met beleggingen in tabak en kernwapens

Foto: Creative Commons.