Herdenking 71 jaar Hiroshima en Nagasaki in Leuven - 6 augustus 2016 | Pax Christi Vlaanderen

Herdenking 71 jaar Hiroshima en Nagasaki in Leuven - 6 augustus 2016

Op 6 augustus 2016 organiseren de Leuvense vredesorganisaties en Pax Christi een herdenking van de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki, in 1945. In 2015 herdachten we de trieste 70e verjaardag van de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki met een indrukwekkende plechtigheid in de Sint-Michielskerk en aan de Dijleterrassen in Leuven (zie foto). Dankzij de volle steun van het stadsbestuur werd het een prachtig evenement. Maar ook de 71e verjaardag willen we niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom hebben de Leuvense vredesorganisaties en Pax Christi Vlaanderen opnieuw de handen in elkaar geslagen om een solidair en boeiend programma uit te werken.

Solidariteitsactie en petitie

Tussen 16u00 en 18u00 is iedereen welkom om zijn solidariteit te betuigen met de slachtoffers van de atoomaanvallen op Hiroshima en Nagasaki op 6 en 9 augustus 1945. We staan ook stil bij alle slachtoffers die vandaag de dag vallen in oorlog en geweld. Geïnteresseerden kunnen eveneens een petitie ondertekenen, gericht aan minister Reynders om - als lidstaat van de Verenigde Naties - niet langer een internationaal verbod op kernwapens tegen te werken.  Heb je creatieve talenten: kom dan zeker een kraanvogel vouwen! Dan kan je meteen te weten komen wat een kraanvogel te maken heeft met de atoomaanvallen van 1945. Tenslotte bieden we je een kennistestje en een informatieve flyer aan.

Je kan ons vinden op het Rector De Somerplein, aan de achterkant van de Sint-Pieterskerk.

Informatie- en discussieavond: 'Hoe ver staan we met de droom van een kernwapenvrije wereld?'

We willen de verontwaardiging over wat er 71 jaar geleden in Japan gebeurde koppelen aan de impasse die we vandaag waarnemen op vlak van kernontwapening. Via fragmenten uit getuigenissen van Hibakusha (overlevenden), documentaires en een introductie over de actuele situatie van kernwapens en kernontwapening door Willem Staes (Pax Christi Vlaanderen) hebben we voldoende stof om te discussiëren over de droom van een kernwapenvrije wereld. We laten ons inspireren door muziek en voordrachten, o.a. gebracht door Didi de Paris.

Locatie: Damiaancentrum, Sint-Antoniusberg 5, 3000 Leuven. Voor een parking in de buurt: klik hier.

Aanvang: 20u00

Inschrijven is aanbevolen: paxchristi@paxchristi.be

Inkom is gratis.