ICAN-directeur Beatrice Fihn bij minister Reynders | Pax Christi Vlaanderen

ICAN-directeur Beatrice Fihn bij minister Reynders

Op 10 juli 2018 had ICAN-directeur Beatrice Fihn een ontmoeting met minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders.

In aanloop tot de NAVO-top van 10 en 11 juli 2018 was Beatrice Fihn, directeur van Nobelprijswinnaar ICAN (International Campaign to Abolish Nuclear Weapons), in Brussel. Zij sprak er met minister Reynders over het VN-Verdrag dat Kernwapens Verbiedt (Treaty to Prohibit Nuclear Weapons). Leo Hoffmann-Axthelm (ICAN EU liaison /Transparency Int.) en Alice Kooij-Martinez, Advocacy Officer bij Pax Christi International, vergezelden Fihn tijdens haar ontmoeting in het kader van de NAVO-top.

De minister trok de nodige tijd uit voor het gesprek en verdedigde de gekende NAVO-standpunten op het vlak van kernwapens en defensie. Die werden met goede tegenargumenten gecounterd door Beatrice Fihn en Leo Hoffmann. De minister nam ook de poll in ontvangst, die ICAN organiseerde bij de vier Europese landen die Amerikaanse kernwapens huisvesten. Uit deze poll blijkt dat een meerderheid van de Belgen (en andere Europeanen) geen kernwapens wil, aan de financiële instellingen vraagt om niet meer te investeren in kernwapens, en er bij hun overheid op aandringt het VN-verdrag voor een verbod op kernwapens te ondertekenen.

Minister Reynders stelde voorts trots te zijn op de Belgische zetel in de VN-Veiligheidsraad, en verzekerde zijn gesprekspartners dat non-proliferatie er op de agenda staat.

De avond van 10 juli 2018 neemt Beatrice Fihn in Brussel deel aan de conferentie ‘NATO and Nuclear Weapons - Yes We Ban’, een organisatie van ICAN in samenwerking met de Friedrich Ebert Stiftung. 

Foto: Pax Christi International