Inspiratie voor vrede vanuit Arras en Lille | Pax Christi Vlaanderen

Inspiratie voor vrede vanuit Arras en Lille

Van 19 tot 22 april vond in Arras en Lille een groots vredesevent plaats, als herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

De dag van herdenken in Arras werd op 19 april 2018 afgesloten met een interreligieuze plechtigheid aan het monument van Notre-Dame-de-Lorette. 600 kinderen zongen er voor die gelegenheid een speciaal gecomponeerd lied: Faites la Paix. Vrede is niet alleen een gave, maar ook een werkwoord. In de zaligsprekingen van Jezus lezen we inderdaad: “Zalig die vrede stichten, zalig die vrede bewerken, zij worden kinderen van God genoemd.” In Frans, Duits en Engels werd ook een “oproep tot een rechtvaardige vrede” voorgelezen.

Op vrijdag 20 april waren we te gast aan de Université catholique de Lille. Een hele dag werd in meer dan twintig conferenties en ateliers nagedacht over “de uitdagingen tot een rechtvaardige vrede in de complexe wereld van vandaag”. De dag werd besloten met het onthullen van een indrukwekkend, nieuw vredesbeeld in de kathedraal van Lille: “La paix soit avec toi!”, gemaakt door beeldend kunstenaar Nicolas Alquin. Dit vredesbeeld drukt het soms onmogelijk face-à-face uit dat nodig is bij elk werk van herstel en verzoening na lijden en wreedheden. Het herinnert ook aan de vredeswens van de verrezen Jezus na zijn kruisdood.

Op zaterdag 21 april was de plaats van samenkomst het Maison diocésaine in Arras waar tevens de wereldwijde bijeenkomst van Pax Christi plaats vond. Enkele duizenden volwassenen, jongeren en kinderen waren present om te ontdekken hoe vandaag aan vrede kan gewerkt worden. Samen met Pax Christi France en Sortir de la Violence begeleidde Pax Christi Vlaanderen er een namiddag rond de actuele en evangelische dynamiek van de geweldloosheid. Een muzikale groep uit Lille bracht tussenin een opwekkend concert rond het thema “Heureux de croire”.

Het vierdaags vredesevenement werd op 22 april besloten met een symbolische menselijke ketting tussen het Duits soldatenkerkhof van Neuville-Saint Vaast en de begraafplaats van Franse en geallieerde soldaten nabij Arras, en met een eucharistieviering in de kathedraal van Arras. “Vrede zij u” en “Wees bewerkers van vrede, elke dag opnieuw” was de boodschap die we naar alle windstreken meedroegen. (jh)