Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust | Pax Christi Vlaanderen

Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust

27 januari is de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust.

Op 27 januari 1945 bevrijdde het Russische Rode leger het nazi vernietigings- en concentratiekamp van Auschwitz, enkele tientallen kilometers van Krakau. Op 1 november 2005 besloten de Verenigde Naties via resolutie 60/7 om deze datum uit te roepen tot Holocaust Memorial Day, een dag waarop wij jaarlijks de Holocaust herdenken: de genocide op 6 miljoen Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op deze dag herdenken we ook de andere slachtoffers van het naziregime.

Kazerne Dossin lanceert op zondag 27 januari 2019 de website kazernedossin.memorial, waarop bezoekers verhalen van slachtoffers kunnen lezen en delen en een kaarsje kunnen aansteken uit solidariteit met de miljoenen Joodse slachtoffers van de Holocaust. De werkgroep Israël-Palestina van Pax Christi Vlaanderen duidt op het wezenlijke belang van deze herdenking, en roept op om het initiatief 'Light a candle' van Kazerne Dossin te volgen, en tijdens de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust ook een kaarsje te branden.

Kazerne Dossin vertoont op 27 januari de documentaire Cuba’s Forgotten Jewels, in samenwerking met het Vredescentrum, Red Star Line en AWDC

De Auschwitz Stichting vertoont op dinsdag 29 januari 2019 Overleven en Verzet in Auschwitz. Getuigen vertellen, een film van Sarah Timperman en Stéphanie Perrin. De vertoning heeft plaats in Cinema Aventure in Brussel (nabij de Grote Markt).

Foto: Ted Eytan/Creative Commons