Kabila opnieuw kandidaat? Vrees voor volkswoede | Pax Christi Vlaanderen

Kabila opnieuw kandidaat? Vrees voor volkswoede

Charis Basoko van Broederlijk Delen-partner Rodhecic en geen onbekende voor Pax Christi Vlaanderen, doet de komende weken een lobbytoer door België, samen met onze medewerkster Nadia Nsayi. Hij dringt erop aan dat de EU en de Afrikaanse Unie meer druk uitoefenen op het regime in Kinshasa. Hij vraagt internationale steun voor het verkiezingsproces.

Op zes maanden van de geplande verkiezingen in december 2018 start in Congo de indiening van de kandidaturen. “Als Kabila opnieuw kandidaat is, dreigt de bevolking haar geduld volledig te verliezen", waarschuwt Charis Basoko van de Congolese mensenrechtenkoepel Rodhecic, momenteel in Brussel voor een lobbytour langs Belgische en Europese beleidsmakers. 

De Congolese kiescommissie (CENI) bevestigt de organisatie van verkiezingen op 23 december 2018. De komende zomermaanden worden dus cruciaal voor Congo. Van 24 juni tot 8 augustus kunnen de kandidaturen voor de presidents-, parlements- en provinciale verkiezingen ingediend worden. De aandacht gaat vooral naar de presidentskandidaten. De zittende president Joseph Kabila mag zich niet kandidaatstellen voor een derde mandaat maar het is nog steeds onzeker of hij de grondwet zal respecteren.

“Als de president opnieuw kandidaat is, dreigt de bevolking haar geduld tegenover het Congolese regime volledig te verliezen”, zegt Charis Basoko die in Kinshasa beleidsmedewerker is van de Congolese mensenrechtenkoepel Rodhecic, een partner van Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen. Hij waarschuwt voor een oncontroleerbare volkswoede in de arme wijken als Kabila zich blijft vastklampen aan de macht. “Congolese jongeren staan klaar om te strijden voor een land waar democratie, mensenrechten en welvaart geen lege begrippen meer zijn.”

Basoko verblijft momenteel in Brussel voor een politieke lobbytour bij Belgische en Europese beleidsmakers. Hij groeide op in de Congolese hoofdstad en kwam naar België om aan de UCL politieke wetenschappen te studeren. Na zijn studies keerde hij uit engagement terug naar Congo. “Ik heb mijn land de laatste jaren nog meer zien evolueren naar een staat waar basisrechten steeds minder gerespecteerd worden en leiders zich schandalig verrijken met de staatskas”, zegt Basoko.

Tijdens zijn lobbytour pleit Basoko dat de Europese Unie en de Afrikaanse Unie meer druk uitoefenen op het regime in Kinshasa. Hij vraagt internationale steun voor het verkiezingsproces. Op voorwaarde dat Kabila niet deelneemt en de democratische ruimte heropend wordt. Enkel dan kunnen we hopen op een geloofwaardig proces.

Meer informatie

Nadia Nsayi, beleidsmedewerker Centraal-Afrika, 0479/51.68.98