Kerstkaart Pax Christi Vlaanderen in teken van solidariteit met vluchtelingen | Pax Christi Vlaanderen

Kerstkaart Pax Christi Vlaanderen in teken van solidariteit met vluchtelingen

U Move 4 Peace zet via artistieke methoden maatschappelijke kwesties in de kijker om zo meer bewustzijn te creëren over de pijnpunten in onze samenleving. Dit doen we door het leven van anderen te vertellen in beelden, theater en andere creatieve werkvormen.

De vluchtelingenstroom is vandaag heel actueel. Geen vlakke informatie zoals cijfers over de instroom maar verhalen intrigeren ons. Verhalen brengen mensen tot leven, zorgen ervoor dat ze niet tot statistieken en cijfers worden gereduceerd. Dit was de aanzet voor de start van het project met asielzoekers in Poelkapelle.

In samenwerking met KIYO vzw trokken we naar het vluchtelingencentrum in Poelkapelle voor een artistiek theater- en fotografieproject. Tijdens de fotografiesessie rees plots de idee om te vragen naar de wensen van deze vluchtelingen voor 2016 en die wensen samen met enkele portretten op een kerstkaart te zetten. De vluchtelingen vertelden vlot over hun achtergrond, keuvelden over ditjes en datjes en hadden gelukwensen te over voor de mensen van ons land. Zij waren zo blij om eens hun verhalen te kunnen delen, geen interview, geen verplichtingen, gewoon een babbeltje, een dialoog, een gedachtewisseling. Ze werden als waardige individuen geportretteerd.

“Onze ervaring is dat uitwisseling tussen mensen, met al hun verschillen, het sterkste wapen is tegen maatschappelijke uitsluiting“ zei Ronnie Tack (Samenlevingsopbouw Brussel) in een artikel in MO* magazine. Deze uitspraak vonden wij heel toepasselijk om ons project, het doel en de idee erachter te kaderen.

U Move 4 Peace wil met dit project een stap betekenen in de overgang van cijfers naar verhalen. We willen de mens achter de verhalen ontdekken om zo tot verandering van kijk, houding en gedrag over te kunnen gaan. We beseffen dat we maar een klein radertje zijn in een grote machine, maar wel een radertje met ambitie en een eigen creatieve methode. De cijfers hebben we gehad, laat ons overgaan naar de verhalen die transformeren tot een waarachtige, constructieve identiteit.

Marion, Hendrikje, Kelly & Eline