Kerstwensen voor christenen in Bethlehem stromen binnen | Pax Christi Vlaanderen

Kerstwensen voor christenen in Bethlehem stromen binnen

Begin november startten wij een actie om ervoor te zorgen dat Palestijnse christenen in Bethlehem een tijdige kerstwens ontvangen: jullie reageerden daar massaal op! Duizenden kaarten werden afgelopen weken verspreid naar alle hoeken van Vlaanderen. Jong en oud schreef een kerstwens op een door ons voorgedrukte kaart. Deze komen nu allemaal terug naar ons Vredeshuis aan de Italiëlei. Daar maken wij er pakketten van die we opsturen naar het Arab Educational Institute in Bethlehem, onze partner in Palestina.

Post ontvangen met Kerstmis blijkt in Palestina immers helemaal niet zo evident als we zouden denken. Door de Israëlische bezetting worden heel gewone diensten zoals de post in  grote delen van Palestina ernstig verstoord. Kerstkaarten komen soms pas vier maand later aan... Een vorm van onderdrukking.

De haperende werking van een dienst als de post is uiteraard geen mensenrechtenschending. We beseffen maar al te goed hoe de Palestijnen dag in dag uit moeten knokken voor toegang tot bijvoorbeeld drinkwater of geneesmiddelen en ook om te kunnen gaan werken, naar school of naar de dokter te kunnen gaan. Dat onrecht kaarten wij met grote regelmaat aan. Samen met veel andere organisaties blijven we aandacht vragen aan Belgische en Europese overheden om mee druk uit te oefenen op de Israëlische regering. Opdat zij de bezetting en de dagelijkse repressie zouden stoppen.

Wat is de betekenis dan van deze kerstkaartactie ? Een kaart met kerstwensen is een klein gebaar van nabijheid, van medemenselijkheid: van de ene mens tot de andere. Die vorm van solidariteit mag niet onderschat worden. Onze partner in Bethlehem is alleszins verheugd met ons initiatief en in blijde verwachting van de geschreven kaarten!

Nog meer doen voor Palestijnen? Check dan eens het aanbod van Palestijnse producten in de Oxfam Wereldwinkels. Door dit te kopen, helpt u rechtstreeks Palestijnse gezinnen met een eerlijke prijs voor hun werk.