'Kleine Helden': mensenrechtenverdedigers aan het woord | Pax Christi Vlaanderen

'Kleine Helden': mensenrechtenverdedigers aan het woord

Op 9, 11 en 17 oktober 2017 belicht de reeks 'Kleine Helden' het werk van een aantal mensenrechtenverdedigers in Congo, Israël en Guatemala.

Overal ter wereld neemt het geweld tegen verdedigers van mensenrechten toe. Wat zijn de oorzaken en mogelijke oplossingen? Tijdens drie gespreksavonden in oktober 2017 gaan we op zoek naar antwoorden.

Activisten uit Guatemala, Israël en Congo, die samenwerken met Broederlijk Delen, getuigen over hun persoonlijke ervaringen. Zij zijn onze ‘Kleine Helden’: burgers die zich in hun dagelijkse leven, ondanks alle risico’s, blijven inzetten voor de verbetering van de mensenrechtensituatie in hun land.

We gaan ook in gesprek met andere experts en staan stil bij de uitdagingen voor de internationale gemeenschap.

Deel 1: mensenrechtenverdedigers in Guatemala

Met Gustavo Illescas (CMI, Guatemala), Eva Brems (Professor Mensenrechten UGent), Ellen Desmet (Mensenrechtencentrum UGent), Wies Willems (Broederlijk Delen).

Tijdens deze eerste avond focussen we op de bedreigingen voor activisten die opkomen voor de bescherming van de natuur en het leefmilieu in Guatemala. Het grondstoffen- en energiebeleid van de overheid leidt er tot gewelddadige onderdrukking van de inheemse bevolking en sociale organisaties.

Gustavo Illescas is journalist en medeoprichter van het alternatieve mediaplatform Centro de Medios Independientes (CMI). Sinds 2013 werkt hij daarnaast als politiek analist voor de mensenrechtenorganisatie CALDH.
Omwille van zijn kritische verslaggeving over landconflicten kreeg Gustavo al meermaals bedreigingen. Hij was ook rechtstreekse getuige van talrijke mensenrechtenschendingen door bedrijven en de overheid.

Professor Eva Brems van de Universiteit Gent verzorgt de inleiding. Gustavo Illescas (foto) en Wies Willems van Broederlijk Delen gaan daarna in gesprek met het publiek, onder leiding van Ellen Desmet (Mensenrechtencentrum UGent).

Maandag 9 oktober 2017, 19.30 u.
Filmzaal Plateau, Paddenhoek 3, Gent.
Vertaling Spaans-Nederlands wordt voorzien

Deel 2: mensenrechtenverdedigers in Israël

Met Sarit Michaeli (B'Tselem), Wouter Vandenhole (Universiteit Antwerpen), Brigitte Herremans (Broederlijk Delen).

Sarit Michaeli (foto) is de internationale beleidsmedewerker van de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’Tselem. Gedurende 12 jaar was ze de woordvoerder van de organisatie. Voorheen werkte ze als journaliste, grafisch vormgeefster en vertaalster en was ze zowel in Israël als internationaal actief in bewegingen voor sociale verandering. Enerzijds doet Sarit beleidswerk bij de diplomatieke gemeenschap en werkt ze met internationale ngo’s. Anderzijds documenteert ze ook betogingen op de Westelijke Jordaanoever, met bijzondere aandacht voor het misbruik van wapens door de Israëlische veiligheidsdiensten bij het bedwingen van menigtes.

Sarit ziet de situatie op het terrein somber in en werd zelf ook al het slachtoffer van geweld door het Israëlische leger. Ondanks de toenemende restricties, benadrukt ze dat Israëlische mensenrechtenverdedigers, in tegenstelling tot hun Palestijnse collega’s, hun werk - voorlopig - kunnen doen. 

Wouter Vandenhole (hoogleraar mensenrechten Universiteit Antwerpen) verzorgt de inleiding. Na het verhaal van Sarit volgt een panelgesprek in het gezelschap van Wouter Vandenhole en Brigitte Herremans van Broederlijk Delen.

Woensdag 11 oktober 2017, 19.30 u.
Universiteit Antwerpen, Prinsstraat 13, Gebouw C- Lokaal C102.
Vertaling Engels-Nederlands wordt voorzien

Deel 3: mensenrechtenverdedigers in Congo

Met Charis Basoko (RODHECIC, Congo), Wies De Graeve (Amnesty International Vlaanderen), Nadia Nsayi (Broederlijk Delen/Pax Christi Vlaanderen) en Katrien Vanderschoot (VRT) .

Tijdens deze laatste avond focussen we op de vreedzame strijd van jongeren in Congo voor meer inspraak, sociale rechtvaardigheid, eerlijke verkiezingen en een politieke machtswissel. Wij hebben aandacht voor de bedreigingen waarmee jongerenorganisaties geconfronteerd worden.

Onze speciale gast is Charis Basoko (foto), politicoloog en medewerker bij RODHECIC (Réseau d'organisations de droits humains et d'éducation civique d'inspiration chrétienne) in de hoofdstad Kinshasa. Hij sensibiliseert verschillende actoren rond cruciale politieke uitdagingen, hij ontmoet beleidsmakers en stelt hen oplossingen voor. 

Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen, verzorgt de inleiding. Charis Basoko geeft een getuigenis. Daarna gaan zij samen met beleidsmedewerker Nadia Nsayi van Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen in gesprek onder leiding van VRT-journalist Katrien Vanderschoot .

Dinsdag 17 oktober 2017, 19.30 u.
Spiegelzaal De Markten, Oude Graanmarkt 5, 1000 Brussel.

Vertaling Frans-Nederlands wordt voorzien.

'Kleine Helden’ is een initiatief van Broederlijk Delen en Pax Christi Vlaanderen (deel 2 & 3), in samenwerking met Universiteit Gent, Universiteit Antwerpen en Amnesty International Vlaanderen.