Korea begint met opruiming landmijnen | Pax Christi Vlaanderen

Korea begint met opruiming landmijnen

Deze week werd op het Koreaans schiereiland gestart met de opruiming van landmijnen in de Joint Security Area (JSA) in de Demilitarized Zone (DMZ).

Dat meldt Mines Action Canada. De Joint Security Area is een van de zwaarst bewaakte en versterkte gebieden in de DMZ, en een constante bron van spanningen tussen Noord en Zuid-Korea. In het gebied tussen de twee Korea's zouden zo'n 800.000 landmijnen liggen. Mines Action juicht het recente initiatief toe en moedigt de beide Koreas aan om door te gaan met de opruiming van de DMZ, onder meer op de plaatsen waar stoffelijke resten van soldaten uit de Koreaanse Oorlog begraven zijn.

De organisatie vraagt ook om verdere maatregelen te treffen om toe te treden tot de Ottawa-conventie. Daar werd in 1997 een verdrag getekend dat het gebruik, productie en opslag van antipersoonsmijnen verbiedt. Een moratorium op het gebruik en de productie van antipersoonsmijnen zou een logische volgende stap zijn.

België was het eerste land ter wereld dat op 9 maart 1995 een nationale wetgeving met een verbod op antipersoonsmijnen goedkeurde. Op internationaal vlak zette België zich ook ten volle in tijdens elke fase van het proces dat leidde tot de aanname van het Ottawa-verdrag. Pax Christi Vlaanderen was vanaf 1994 een van de organisaties die in België mee campagne voerden voor een verbod op landmijnen. 

Meer hierover op BBC News.

Foto:Brodie Karel/Creative Commons