Lancering Expertisecentrum Theater van de Onderdrukten | Pax Christi Vlaanderen

Lancering Expertisecentrum Theater van de Onderdrukten

Persbericht: Lancering Expertisecentrum Theater van de Onderdrukten – 16 februari 2016

 

Theater voor en door vluchtelingen, theater voor en door gevangenen.

Theater voor sociale verandering door actiegerichte dialoog.

 

U Move 4 Peace (UM4P) lanceert op 16 februari 2016 het Expertisecentrum Theater van de Onderdrukten. UM4P wordt daarmee het aanspreekpunt voor iedereen die met participatief theater aan de slag wil als het gaat om geweldpreventie, conflicttransformatie en vredesvorming. Geen hoogdravende verbale discussies maar meteen doen en uitproberen. Conflicten uit de realiteit via theater uitspelen en alternatieven zoeken. Dat is het handelsmerk van UM4P.

UM4P is de artistiek activistische werking van Pax Christi Vlaanderen. Sinds 2009 werkt UM4P met het Theater van de Onderdrukten (TO). Het is een methode ontwikkeld door Augusto Boal, uit Brazilië, maar ondertussen wereldwijd ingezet met en door kwetsbare groepen. Zo is de grootste organisatie die met TO werkt, Jana Sanskriti, in India gevestigd, maar ook in Europa is TO wijdverspreid.

UM4P heeft door de jaren heen een brede expertise opgebouwd door te werken met uiteenlopende gemeenschappen en organisaties in binnen- en buitenland. Met zeer diverse brongroepen - de term draagt onze voorkeur op 'doelgroepen' - werden uiteenlopende maatschappelijke vraagstukken aangekaart: van klimaatactivisme tot vragen over gender. Van familiedruk tot de soms onmenselijke asielprocedure. Met holebi's, nieuwkomers, etnisch-culturele minderheden en gedetineerden. Projecten in asielcentra, gevangenissen maar ook met de burgers van Oekraïne tijdens de Maidan-opstand.

Groepen en organisaties kunnen bij UM4P terecht voor korte workshops of langere trajecten, alles op maat aangeboden. Ook docenten en studenten kunnen terecht bij het expertisecentrum voor onderzoek met en over de methode. We beschikken over een bibliotheek met eigen en externe publicaties.

Ons in de praktijk aan het werk zien kan op 11 maart 2016. De participatieve theatervoorstelling ‘The five like you’ werd gecreëerd samen met niet-begeleide minderjarige asielzoekers uit het asielcentrum Poelkapelle en toert rond op Vlaamse scholen. De voorstelling is eenmalig openbaar te zien om 19.30 in OC Den Tap Klerkenstraat 33, 8920 Langemark-Poelkapelle.

Meer informatie over de werking UM4P, de methoden en het team is te vinden op de website: www.um4p.be/expertisecentrumTO.

Hier vindt u de huidige en voorbije projecten.

Contact

Verantwoordelijke Expertisecentrum                                      

Olivier Forges                                         

0495/25.71.52                                        

expertisecentrumTO@paxchristi.be     

Algemeen Secretaris Pax Christi Vlaanderen

Annemarie Gielen

0485/54.59.58

annemarie.gielen@paxchristi.be