Licht voor vrede: Kerk focust op mensenrechten en kernontwapening | Pax Christi Vlaanderen

Licht voor vrede: Kerk focust op mensenrechten en kernontwapening

Met het wereldwijd initiatief 'Licht voor Vrede' roept de Wereldraad van Kerken op om de eerste en de tweede zondag van de Advent te bidden voor een kernwapenvrije wereld.

De Wereldraad van Kerken (WCC) lanceert het initiatief om op zondag 3 en zondag 10 december 2017 te bidden voor een detente tussen de kernmogendheden Noord-Korea en de VS, en voor een kernwapenvrije wereld. De WCC wil vooral die tweede zondag aangrijpen om wereldwijd aandacht te schenken aan de band tussen mensenrechten en kernwapens. 10 december is de Internationale Dag voor de Mensenrechten, dag waarop in Oslo de Nobelprijs voor de Vrede wordt uitgereikt aan de Internationale Campagne voor de Eliminatie van Kernwapens (ICAN). Verschillende secties van Pax Christi (w.o. Pax Christi Vlaanderen, PAX Nederland en Pax Christi International) maken deel uit van het internationale campagneplatform.

De Kerk noemt kernwapens illegaal en immoreel. Paus Franciscus kaartte al meermaals de immense verspilling van middelen aan die naar wapens, en in het bijzonder naar kernwapens gaan, ten koste van ontwikkeling, gezondheid en levensonderhoud van de vele armen in de wereld. Hij deed dat onlangs nog tijdens het symposium in het Vaticaan over een verbod op kernwapens, op 10 en 11 november 2017.

Pax Christi Vlaanderen richtte naar aanleiding van de oproep van de Wereldraad van Kerken een brief aan de Belgische bisschoppen. Lees de brief hier.

Lees meer over dit intitatief op Kerknet.be.

Lees ook: Vaticaan: bezit van kernwapens is illegaal en immoreel