Lunchlezing: Ban de bom | Pax Christi Vlaanderen

Lunchlezing: Ban de bom

Op 23 maart 2018 geeft beleidsmedewerker Willem Staes in bibliotheek De Krook in Gent een stand van zaken van het Belgisch kernwapenbeleid in een klimaat van toenemende nucleaire dreiging.

Op 6 oktober 2017 maakte het Nobelprijscomité bekend dat de International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN) dit jaar de Nobelprijs voor de Vrede krijgt. ICAN krijgt de prijs voor de sleutelrol die het speelde in de totstandkoming van een historisch kernwapenverbod, dat op 7 juli 2017 door 122 landen werd aangenomen in New York.

Deze Nobelprijs kwam er bovendien op een ogenblik dat de spanningen tussen de VS en Noord-Korea over het kernwapen- en rakettenprogramma van het land van leider Kim Jung Un hoog opliepen. Het is sinds de rakettencrisis van 1962 geleden dat de wereld nog zo dicht bij een nucleair conflict heeft gestaan. President Trump dreigt bovendien met de opzegging van de nuclaire deal met Iran. Dit kan een kettingreactie teweegbrengen van regionale machten in het explosieve Midden-Oosten die allen een kernwapen willen bemachtigen. Ook de grote kernmachten bouwen hun kernarsenaal niet langer af, maar werken integendeel aan de modernisering van hun arsenaal.

Tegenover deze steeds groter wordende nucleaire dreiging stelt ICAN zich met een coalitie van Non-Gouvernementele Organisaties op als de spreekbuis van burgers die zich scharen achter de wereldwijde ban van kernwapens.

Willem Staes werkt voor Pax Christi, een van de Belgische leden van deze coalitie. Hij geeft ons een stand van zaken in de nucleaire dreiging en klaagt ook de houding van de Belgische regering aan die, net als de andere NAVO-lidstaten, het verdrag niet ondertekende.

Prijs: € 5

Locatie:

Bibliotheek De Krook

Lokaal - De Blauwe Vogel (verdieping: -1).

Miriam Makebaplein 1, 9000 Gent

Info & inschrijvingen

Foto: Willem Staes in New York in juli 2017, tijdens de VN-besprekingen voor een verbodsverdrag tegen kernwapens