Manifestatie 'Geen gevechtsvliegtuigen': een verslag | Pax Christi Vlaanderen

Manifestatie 'Geen gevechtsvliegtuigen': een verslag

Drieduizend mensen verzamelden op zondag 24 april 2016 in hartje Brussel voor de nationale manifestatie tegen de aankoop van nieuwe gevechtsvliegtuigen, georganiseerd door het platform Geen Gevechtsvliegtuigen. Lore Boeykens, leerlinge van het Sint-Ursula Instituut uit OLV Waver, draaide vier dagen mee bij Pax Christi Vlaanderen, en brengt verslag uit van de manifestatie.

Maar liefst 130 organisaties sloegen de handen in elkaar om samen met het platform dit initiatief tot stand te brengen. Op deze manier willen ze een duidelijk signaal geven aan de regering: namelijk dat onze bevolking niet wil investeren in oorlog, maar in vrede. Ondanks het miezerige weer waren er toch vele mensen afgezakt naar de Kunstberg om daar hun stem te laten horen.

Wat ons allen samenbracht op die Brusselse Kunstberg was de beslissing van de regering om 34 splinternieuwe gevechtsvliegtuigen aan te kopen. In tijden waarin iedereen volop moet besparen, wordt er maar liefst 15 miljard (!) euro neergeteld voor deze aankoop. “Een onverantwoorde kost”, daar zijn alle aanwezigen het over eens. “Zeker als je weet dat één F35 (het meest genoemde van de mogelijke opvolgers van de huidige F-16) zoveel kost als 12 rusthuizen, 156 parken, één ziekenhuis, 47 scholen of 12 145 speeltuinen. Waarom zou je zo’n grote som geld verkwisten aan oorlog, als je ze ook kan investeren in ontwikkeling, onderwijs, jobs en klimaatmaatregelen?” Daarnaast is helaas ook al vaak genoeg gebleken dat het inzetten van oorlogsvliegtuigen geen problemen oplost, integendeel. Geweld lost men nu eenmaal niet op met geweld.

Na een sfeervol optreden van het lokale Jaune Toujours en enkele krachtige speeches van onder meer Ludo De Brabander (Vrede vzw), een vertegenwoordiger van de Franse vredesbeweging en een Afghaanse jongen die ons persoonlijk vertelde over de gevolgen van bewapening, begon de menigte aan haar tocht door onze hoofdstad. Dapper trotseerden de talrijke manifestanten de aprilse grillen en vulden ze de Brusselse straten met muziek, solidariteit en hun boodschap voor vrede. Een hartverwarmend tafereel op deze koude zondag.

Hopelijk mag de stem van de mensen gehoord worden en kan ze de regering tot inzicht brengen, ze tonen dat de Belgische bevolking niet voor oorlog kiest maar voor vrede. Het wordt tijd dat er geïnvesteerd wordt in het voorkomen van conflicten en niet in het in stand houden ervan. (Lore Boeykens)

Lees ook deze MO*-analyse van Gie Goris (van de Conferentie: 'Willen Belgen nieuwe gevechtsvliegtuigen?', die plaatshad op 15 april 2016 in het federaal parlement.

Foto's Pax Christi Vlaanderen (1) en Vrede vzw (2 & 3)

Pax Christi Vlaanderen, Vrede vzw, CNAPD, Vredesactie en LEF vormen het Platform Geen Gevechtsvliegtuigen.