Nieuwe peiling in België en 25 andere landen: bevolking wil geen ‘killer robots’ | Pax Christi Vlaanderen

Nieuwe peiling in België en 25 andere landen: bevolking wil geen ‘killer robots’

Een ruime meerderheid van burgers wil niet weten van ‘killer robots’. Dat blijkt uit een nieuwe internationale peiling, uitgevoerd door Ipsos in 26 landen, waaronder België. In België toont 63 procent van de bevolking zich tegenstander. “De Belgische regering moet dit zoveelste signaal ernstig nemen en actief ijveren voor een internationaal verbod op killer robots”, stellen de vredesbewegingen Pax Christi Vlaanderen en Vredesactie.

Killer robots zijn volledig autonome wapensystemen die zonder menselijke controle doelwitten kunnen selecteren en doden. De Verenigde Naties bespreken in 2019 of er formele onderhandelingen worden opgestart om dergelijke wapensystemen te verbieden. 

Belg wil geen killer robots

Een nieuwe peiling, uitgevoerd in opdracht van de internationale Campaign to Stop Killer Robots, toont dat 63 procent van de Belgische bevolking géén killer robots wil. De peiling bevestigt eerdere peilingen uit juli 2018 en januari 2017, waarin respectievelijk 60 en 62 procent van de Belgen zich uitsprak tegen de ontwikkeling en het gebruik van killer robots.

Het “overschrijden van een morele grens” (69 %) wordt aangeduid als voornaamste reden voor de Belgische afkeer van killer robots. Daarnaast wordt verwezen naar het gebrek aan verantwoording van deze moordmachines (48 %), het risico op technisch falen (47 %), de onverenigbaarheid met het internationaal recht (18 %) en de hoge kostprijs (17 %).

Wil Belgische regering killer robots?

Het federale parlement nam in juli 2018 een resolutie aan die de regering opriep om binnen de VN actief te ijveren voor het opstarten van onderhandelingen voor een nieuw verbodsverdrag. De regering lapte de resolutie echter al volledig aan haar laars tijdens VN-besprekingen in augustus 2018. Ze nam zo een loopje met de wil van het parlement. 

In december 2017 riepen meer dan 100 Belgische topwetenschappers de regering al op tot steun aan een nationaal en internationaal verbod op killer robots. Deze oproep volgde op vergelijkbare initiatieven in Canada en Australië. In juli 2015 riepen ook al meer dan 3.000 internationale wetenschappers op tot een verbod, terwijl in augustus 2017 116 CEO’s van robotica- en AI-bedrijven (onder wie Elon Musk) zich uitspraken tegen killer robots.

“Het publieke sentiment tegen killer robots neemt dag na dag toe. Dat is niet verwonderlijk. Killer robots zullen een kwalijke revolutie veroorzaken in de oorlogsvoering van de 21ste eeuw: machines beslissen over leven en dood. De Belgische regering moet eindelijk duidelijk maken aan welke kant van de geschiedenis ze wil staan”, besluit Willem Staes van Pax Christi Vlaanderen. 

Zie ook: VN-gesprekken killer robots: België blokkeert mee vooruitgang

Pax Christi Vlaanderen en Vredesactie zijn lid van de Campaign to Stop Killer Robots, een internationale coalitie van 88 organisaties uit 50 landen.  Deze peiling werd uitgevoerd in 26 landen: Argentinië, Australië, België, Brazilië, Canada, China, Colombia, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Hongarije, India, Israël, Italië, Japan, Mexico, Nederland, Peru, Polen, Rusland, Spanje, Turkije, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Zuid-Korea en Zweden.

Op zaterdag 26 januari praatte Willem Staes over killer robots op de Antwerpse radiozender Radio Centraal.

Bekijk de pagina op de site van Radio Centraal

Download de uitzending.

Lees ook: Killer robots zijn een kwalijke revolutie in oorlogsvoering van 21ste eeuw, een bijdrage van Willem Staes voor MO*-magazine (23 januari 2019)