Nieuwjaarsboodschap van de voorzitter | Pax Christi Vlaanderen

Nieuwjaarsboodschap van de voorzitter

Beste vrienden en sympathisanten van Pax Christi Vlaanderen,

We hebben het al vaak genoeg gehoord, gelezen en gezegd: 2020 is een jaar om snel te vergeten. Maar eigenlijk bedoelen we het omgekeerde: 2020 zullen we niet snel vergeten… . Nooit heb ik zo verlangend uitgekeken naar de komst van het nieuwe kalenderjaar, de komst van een nieuwe doorstart. In mijn boodschap aan jullie wil ik dan ook niet te lang meer stilstaan bij het afgelopen jaar, maar hoopvol vooruit kijken. Welke perspectieven hebben we? Wat zet ons in beweging? Wat stimuleert ons om te blijven inzetten op meer vrede en veiligheid?

Paus Franciscus haalt een deel van het antwoord aan in zijn Nieuwjaarsbrief: de toenemende ongelijkheid. In feite is de ongelijkheid een krachtiger virus dan dat wat ons leven nu beheerst. Ongelijkheid zaait veel verwoesting en haalt maar zelden de krantenkoppen. Mensen sterven dagelijks van honger, van gebrekkige of afwezige gezondheidszorg, van machtsmisbruik en willekeur. Toch laten we dit gebeuren. Als organisatie die de naam Pax Christi draagt, worden we geroepen de ongelijkheid tegen te gaan. Wij gaan dus de uitdagingen niet uit de weg, ook in 2021 niet. Mensen in nood zetten ons aan tot actie, situaties van onrecht brengen ons in beweging. Dat zal je merken aan de komende nieuwsbrieven. En we starten al goed dit jaar met de inwerkingtreding van het Kernwapenverbodsverdrag. Op 22 januari is het zover: het krachtigste massavernietigingswapen wordt vanaf dan effectief verboden. Reden voor feest, maar ook een goede gelegenheid om onze eigen regering te appelleren op hun bizarre houding: elke politieke partij is voor nucleaire ontwapening, maar nu er eindelijk een wereldwijd verbod is, weigert België dit verdrag te tekenen. We blijven dus ook in 2021 kloppen op die nagel: verbied kernwapens!

Na de positieve beoordeling in 2020 van ons remediëringstraject en ons nieuwe beleidsplan 2021-2025, volgde een grondige reorganisatie binnen onze eigen vredesbeweging. In 2021 zullen we dan ook verder werken aan de uitbouw van een nieuwe ploeg. Het was en is uiteraard pijnlijk om afscheid te hebben moeten nemen van enkele medewerkers. Dat maakte van 2020 eveneens een minder aangenaam jaar. Wij zijn ieder van hen bijzonder dankbaar voor wat ze hebben betekend voor onze vredesbeweging. De nieuwe ploeg zal binnen de nieuwe organisatiestructuur op hetzelfde elan verder gaan: met dezelfde visie, gedrevenheid en strijdvaardigheid brengen we heikele thema’s onder de aandacht, en zoeken we samen met de juiste actoren naar oplossingen.

We rekenen daarbij ook op jullie. Onze trouwe vrienden, donateurs, deelnemers en volgers, maar ook de nieuwe geïnteresseerden, mensen die ons pas recent hebben leren kennen en appreciëren. We zien onze beweging groeien en zetten daar in 2021 extra op in. Iedereen is voor ons belangrijk. Wat je bijdrage ook is, wij waarderen elke stap, stem of cent! Dank daarvoor.

Onze voedingsbodem blijft vruchtbaar: de vrede zoals Jezus Christus hem bedoeld heeft. Daar gaan we voluit voor. Het is deze eigenheid die ons kracht en richting geeft. Ook in 2021.

Voor ieder van jullie wens ik van harte een gezegend, inspirerend, vredevol, gezond en gelukkig nieuw jaar.

 

Wim Vandewiele
Voorzitter Pax Christi Vlaanderen