Nobelprijs voor strijd tegen seksueel geweld als oorlogswapen | Pax Christi Vlaanderen

Nobelprijs voor strijd tegen seksueel geweld als oorlogswapen

Op 5 oktober 2018 maakte het Noorse Nobelcomité de winnaars van de Nobelprijs voor de Vrede 2018 bekend. Met Dr. Denis Mukwege en Nadia Murad bekroont het comité dit jaar twee uitzonderlijke figuren die strijden tegen seksueel geweld als oorlogswapen.

Pax Christi Vlaanderen reageert met intense vreugde en versterkte hoop op de erkenning van het werk van deze mensenrechtenactivisten, die elk op hun manier de strijd aanbinden tegen seksueel geweld. Pax Christi Vlaanderen-voorzitter Hildegarde Vansintjan: ”Deze onderscheiding is een aansporing om seksueel geweld als oorlogswapen wereldwijd te erkennen en daadwerkelijk aan te pakken. Het is een bemoediging voor alle vrouwen die hiervan het slachtoffer zijn en veerkrachtig getuigen tegen een mensonterende vorm van verminking die niet alleen vrouwen treft, maar ook hun partners en kinderen, en die hele gemeenschappen kan ontwrichten.”

Dokter Mukwege

Voor een vredesbeweging als Pax Christi die nauw samenwerkt met vredeswerkers en mensenrechtenverdedigers in (Oost)Congo, is de bekroning van het werk van de Congolese gynaecoloog Denis Mukwege een hart onder der riem. Dokter Mukwege is bekend om zijn onuitputtelijke inzet voor seksueel zwaar verminkte vrouwen in het door conflicten geteisterde oosten van Congo, dit op gevaar van zijn eigen leven. In het Panzi-ziekenhuis in Bukavu behandelt en ‘heelt’ hij vrouwen en meisjes die de gruwelijkste fysieke maar ook mentale letsels opliepen. Mukwege stelt seksueel geweld als oorlogsstrategie al jaren aan de kaak in ons land en op grote internationale fora zoals de VN.

Onze beleidsmedewerker Congo Nadia Nsayi sprak met hem in mei van dit jaar, in Brussel. “Mukwege is een arts met een groot hart voor mensen én een overtuigend activist voor mensenrechten. Zijn bekroning is ook een boodschap aan het Congolese volk: de wereld vergeet u niet!”, zegt Nsayi.

De Nobelprijs voor de Vrede wordt uitgereikt in Oslo op de Internationale Dag van de Mensenrechten, 10 december. De Congolese verkiezingen hebben plaats op 23 december. Dr. Mukwege kijkt kritisch naar de politieke situatie in zijn land en pleit voor geloofwaardige verkiezingen en een beter leiderschap. “Wij worden bestuurd door mensen die niet van ons houden”, zei Mukwege, toen zijn land een donorconferentie voor humanitaire hulp aan de Democratische Republiek Congo in Genève boycotte. Zijn bekroning is tegelijkertijd een teken van waardering voor zoveel minder bekende voorvechters van mensenrechten in de regio.

Nadia Murad

Pax Christi Vlaanderen eert ook de enorme weerbaarheid waarmee de jonge Nadia Murad haar eigen beproevingen het hoofd bood. De Iraakse, die op haar 19de net als meer dan 6000 andere vrouwen en meisjes van de Jezidi-gemeenschap een tijdlang seksslavin was van IS-terroristen, getuigde na haar ontsnapping in heel de wereld over het lot van haar volk. Ze werd onder meer ontvangen door gewezen secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-Moon en paus Franciscus. Ze hield ook een opmerkelijke speech voor de VN-Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Pax Christi International

Ook Pax Christi International feliciteert Denis Mukwege en Nadia Murad met de erkenning die zij kregen door de Nobelprijs voor de Vrede en voor hun moedige werk om een ​​einde te maken aan het gebruik van seksueel geweld tegen vrouwen als wapen in oorlog en gewapende conflicten.

"Hun hartverscheurende getuigenissen en verhalen over de verwoestende realiteit van slachtoffers van seksueel geweld hebben veel mensen over de hele wereld geraakt en brachten deze schendingen van de mensenrechten onder de aandacht op internationale beleidsniveaus. Ook lidorganisaties en partners van Pax Christi worden over de hele wereld geconfronteerd met deze realiteit. Pax Christi International hoopt dat deze bekroning met de Nobelprijs voor de Vrede de internationale gemeenschap zal stimuleren om nog krachtiger op te treden en meer geld uit te trekken voor de preventie van seksueel geweld in oorlogssituaties en gewapende conflicten, en voor de bescherming, bijstand en gerechtigheid van slachtoffers, zoals voorzien is in het internationaal recht."

Pax Christi International besluit: “Als partners op weg naar vrede, mensenrechten en de waardigheid van slachtoffers, juichen wij de prestaties van Denis Mukwege en Nadia Murad toe en erkennen dat hun werk de geest van rechtvaardige vrede belichaamt die onze wereld zo hard nodig heeft."
Lees de volledige verklaring van Pax Christi International over de Nobelprijs in de originele Engelse versie en in het Nederlands.

Bekijk hieronder de aankondiging door het Nobelcomité, en aansluitend persmoment.Foto Denis Mukwege (boven): © European Union 2014 - European Parliament/Creative Commons
Foto Nadia Murad & Ban Ki-moon: UN Photo/Eskinder Debebe