NOOD AAN VREDESOPBOUW IN IRAK | Pax Christi Vlaanderen

NOOD AAN VREDESOPBOUW IN IRAK

Op 19 oktober 2015 nam Willem Staes, beleidsmedewerker Veiligheid en Ontwapening bij Pax Christi Vlaanderen, in Hasselt deel aan een open avond over de situatie in Iraaks Koerdistan (Noord-Irak). Senator Sonja Claes (CD&V) en hulpbisschop Leon Lemmens (bisdom Mechelen) brachten verslag uit over hun recente bezoek aan de regio.

Senator Sonja Claes bezocht onlangs samen met enkele collega’s Iraaks Koerdistan op uitnodiging van de Koerdische regionale regering. Mgr. Leon Lemmens en enkele andere Belgische bisschoppen zijn net terug uit dezelfde regio. Samen met Rudi Vranckx zagen ze hoe o.a. Caritas er de opvang regelt van duizenden vluchtelingen, waaronder jezidi’s en christenen die op de vlucht zijn voor de meedogenloze vervolging door IS en die niet terecht kunnen in de officiële vluchtelingenkampen.

Vredesopbouw in Irak

Willem Staes focuste op wat er moet gebeuren eens IS verslagen of teruggedreven wordt. Hij benadrukte het belang van de bescherming van alle Iraakse burgers en minderheden, meer aandacht voor de 3,2 miljoen intern ontheemde Irakezen, en het belang van de ontwikkeling van vredesopbouwprojecten op lange termijn op het terrein. Die hebben onder meer betrekking op het verhinderen van wraakpogingen, lokale projecten gericht op dialoog en verzoening, het herstel van basisdiensten, compensatiemaatregelen voor teruggekeerde Iraakse vluchtelingen of intern ontheemden, en de ontwikkeling van systemen vantransitional justice om te voorkomen dat Irakezen het recht in eigen handen nemen. Ze moeten ontwikkeld worden in nauw overleg met Iraakse minderheden, Iraakse jongeren en de lokale civiele maatschappij.

Momenteel lopen er al tal van vredesopbouwprojecten op het terrein. Zo startte onze Nederlandse zusterorganisatie PAX Nederland in 2013 het We are all Citizens-project. Over heel Irak worden jongeren opgeleid om als ‘ambassadeurs van burgerschap’ evenementen te organiseren om jongeren met diverse etnische en religieuze achtergronden met elkaar en met lokale beleidsmakers in dialoog te laten gaan. Met onder meer het Amerikaanse United States Institute for Peace en lokale stammenleiders als bemiddelaars, konden 12.000 Iraakse families op vreedzame wijze terugkeren naar Tikrit.

Gevaar op verloren generatie

Een bijzondere focus op jeugd en onderwijs is broodnodig om het risico op een ‘verloren generatie’ van Iraakse jongeren tegen te gaan. Als mensen geen perspectief hebben, drijf je ze immers in de handen van extremisten. Enkel via een politieke strategie kan de voedingsbodem van IS op duurzame wijze weggenomen worden.

Daarnaast werden tijdens de open avond ook de mogelijkheden van een VN-vredeshandhavingsmissie, de toetreding van Irak tot het Internationaal Strafhof, en een versterking van de VN-terreinmissie (UNAMI)  besproken. Meer druk moet ook worden uitgeoefend op de Iraakse regering en Koerdische deelstaatregering om tot een definitief akkoord te komen over de grensafbakening in de betwiste gebieden in Noord-Irak. De internationale gemeenschap moet ook erg omzichtig omspringen met wapenleveringen aan de Koerdische Peshmerga.

Een volledig verslag van de open avond vind je op deze pagina