Oorlog in Syrië: achtergrond en toekomstperspectieven | Pax Christi Vlaanderen

Oorlog in Syrië: achtergrond en toekomstperspectieven

Willem Staes, beleidsmedewerker Veiligheid en Ontwapening bij Pax Christi Vlaanderen, schreef op vraag van Oikos (de denktank voor sociaal-ecologische verandering) een artikel over de achtergrond van de oorlog in Syrië en de opkomst van Islamitische Staat (IS).

Een aantal beleidspistes worden ook naar voren geschoven. De oorlog in Syrië en de opkomst van IS moeten gezien worden in een bredere regionale context, waarin sektarische spanningen al decennialang doelbewust aangewakkerd worden. Ondertussen beweegt er heel wat op het militaire en diplomatieke front, maar de humanitaire situatie voor vluchtelingen en burgers binnen en buiten Syrië blijft catastrofaal. Een einde aan de Syrische oorlog kan er alleen komen als Rusland overtuigd wordt dat een stabiel Syrië niet mogelijk is zolang de Syrische president Assad aan de macht blijft. België en de EU hebben hier een belangrijke rol in te spelen. Ze moeten dringend meer middelen uittrekken voor humanitaire hulp, een politieke strategie voor vredesopbouw post-Assad ontwikkelen, een VN-vredeshandhavingsmissie voorbereiden en steun geven aan lokale vredesactivisten.

Lees hier het volledige artikel (dat ingezonden werd op 16 oktober 2015 en dus niet de allerlaatste ontwikkelingen omvat).

 

lees