Oost-Congo, een strijd op meerdere fronten | Pax Christi Vlaanderen

Oost-Congo, een strijd op meerdere fronten

De coronacrisis beroert wereldwijd de gemoederen. Ook in het Oosten van DR Congo zit de schrik voor het virus er net zoals bij ons goed in. De overheid talmde niet en voerde op aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie strenge quarantainemaatregelen in, de noodtoestand werd uitgeroepen. Ondertussen lijkt de angst voor COVID-19 al minder groot, het dagelijkse leven kent heel wat andere uitdagingen.

Eind januari organiseerde Pax Christi Vlaanderen een training participatief theater aan de jongerenclub van Africa Reconciled in Katana, Oost-Congo. De jongeren houden ons op de hoogte van de situatie. De quarantainemaatregelen vallen hen zwaar. Lucien studeert aan de universiteit van Bukavu, en getuigt: “De quarantaine is niet evident. We respecteren ze ten dele. Zo ontmoet ik mijn vrienden, maar draag ik daarbij altijd een mondmasker. Het grote probleem is, we hebben honger op de campus, het economische leven moet nu echt heropstarten. Maar het parlement heeft de noodtoestand juist met 15 dagen verlengd...”

Ook Pascal Mugaruka, directeur en bezieler van Africa Reconciled, geeft ons een inkijk in de situatie. De vredesorganisatie, lid van Pax Christi International, probeert ook in coronatijden het verschil te maken. De organisatie maakt werk van sensibilisatie. Al benadrukt Pascal dat naast COVID-19 heel wat andere uitdagingen de aandacht verdienen.

Kijk maar naar Uvira, de stad gelegen aan het majestueuze Tanganyika-meer, de grens met Burundi. Daar viel op 18 april het water met bakken uit de lucht. Rivieren traden buiten hun oevers en modderstromen namen alles mee dat ze op hun weg tegenkwamen. Het bilan: minstens 40 doden en een onoverzienbare materiële schade. De hulp komt in moeilijke tijden erg traag op gang, de pandemie lijkt ver weg. Africa Reconciled doet wat ze kan en biedt de leden van haar lokale jongerenclub financiële ondersteuning om de heropbouw zelf in handen te nemen.

Eén ding blijft naast alle quarantainemaatregelen afgedwongen door de noodtoestand, economische ontbering en verwoestende overstromingen in Uvira koppig doorzetten: de vele gewapende groeperingen verscholen in de Oost-Congolese heuvels. Het maandelijks rapport dat Africa Reconciled hierover verspreidt, leest als een lange opsomming van incidenten. Rebellengroepen vechten tegen elkaar en tegen het FARDC, het Congolese leger.

Pascal herinnert ons eraan dat secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres op 23 maart heeft opgeroepen tot een wereldwijd staakt-het-vuren om COVID-19 het hoofd te bieden. Zowel het Congolese leger als de rebellengroepen zouden hier gehoor aan moeten geven. “We roepen alle gewapende groeperingen op om de wapens te laten zwijgen.” Enkel door de strijdbijl te begraven kan men ten volle werk maken van de grote uitdagingen: COVID-19 maar ook de grote economische en sociale ongelijkheid en verwoestende natuurrampen. 

 Foto's: Africa Reconciled