Overlevende atoomaanvallen bracht duidelijke boodschap | Pax Christi Vlaanderen
|
14 oktober 2016

Ik hoop dat België een ban op kernwapens zal steunen

Overlevende atoomaanvallen bracht duidelijke boodschap

Op 5 oktober 2016 deed een delegatie van de 'Peace Boat', een Japanse organisatie, België aan. Na aankomst in Zeebrugge trok deze delegatie naar Brussel.

Het programma werd voorbereid door de Belgische Coalitie tegen Kernwapens, waar ook Pax Christi Vlaanderen deel van uitmaakt. Pieter Teirlinck van Vrede vzw begeleidde de delegatie bestaande uit Mr. Morikawa, Matt Douglas (medewerker van 'Peace Boat') en een tolk (zie foto (c) Pieter Teirlinck).

Mr. Takaaki Morikawa is een overlevende van de aanval op Hiroshima op 6 augustus 1945. Hij was toen 6 jaar oud. Dankzij een longontsteking heeft hij de kernaanval overleefd: hij bevond zich namelijk op 10 km afstand van het episch centrum, terwijl hij er anders maar 300 meter van verwijderd zou geweest zijn. Hij heeft de gevolgen van de bom echter wel aan den lijve meegemaakt: zo werd ook hij blootgesteld aan de straling door de zogeheten 'zwarte regen' en aan radioactief besmet voedsel en drinken.

Mr. Morikawa is een actief pleitbezorger van een wereld zonder kernwapens en reist daarom de hele wereld rond. 

Op 5 oktober werd hij ontvangen door Dhr. Sigurd Schelstraete, onderdirecteur van de Dienst Ontwapening en Non-proliferatie van Buitenlandse Zaken. Mr. Morikawa hield een duidelijk pleidooi voor onderhandelingen over een internationaal verbod op kernwapens en voor een ondersteunende rol hierin van België. Het standpunt van België is ambigu en dat werd opnieuw duidelijk na de getuigenis van Mr. Morikawa: dhr. Schelstraete zei wel dat België streeft naar een kernwapenvrije wereld, maar dat niet alle landen dit op eenzelfde manier willen bereiken. Hij benadrukte dat België wil bijdragen aan 'effectieve maatregelen, waartoe alle kernwapenstaten zich kunnen engageren', maar kon niet beloven dat België zich ook achter de nieuwe resolutie zou scharen, die momenteel voorligt op de Algemene Vergadering van de VN in New York.

Met dit bezoek hopen wij de druk wat op te voeren opdat België ook inderdaad 'effectieve maatregelen' zal steunen: het huidig proces, dat ingeschreven staat in het Non-proliferatie Verdrag, zit muurvast. Daar valt, na meer dan 45 jaar status-quo, nog weinig van te verwachten. Tijd voor een nieuwe piste, en die werd afgelopen jaar voorbereid dankzij een proces van overleg binnen de VN. 127 landen zijn ondertussen voorstander van het opstarten van onderhandelingen over een ban op kernwapens. 

Volg de onderhandelingen in New York op de voet via de website van ICAN: www.icanw.org

Willem Staes is van 14 tot 23 oktober ter plaatse, in New York: volg hem via facebook en Twitter

Lees ook:

Landen staan klaar om te onderhandelen over een kernwapenverbod

Briefing paper: een internationaal verbod als volgende stap naar een kernwapenvrije wereld

Persbericht: 107 landen willen kernwapens verbieden, België volhardt in nucleaire status quo