Palestijnse mensenrechtenactivist aangehouden | Pax Christi Vlaanderen

Palestijnse mensenrechtenactivist aangehouden

Op 4 september 2017 werd de Palestijnse mensenrechtenactivist Issa Amro in Hebron gearresteerd door de Palestijnse veiligheidsdiensten.

Issa Amro is een prominent mensenrechtenactivist en coördinator van de Palestijnse jongerenorganisatie Youth Against Settlements in Hebron. In juni 2017 deed hij nog een sprekerstoer door België. Hij sprak onder meer bij Broederlijk Delen over 50 jaar bezetting. Tijdens zijn toer uitte hij ook zijn bezorgdheid over de toenemende autoritaire trekken van de Palestijnse Autoriteit. Het Palestijnse leiderschap heeft het bijzonder moeilijk met grassroots activisten zoals Issa. Die betaalt een hoge prijs voor zijn geweldloos activisme in de Palestijnse gebieden.

De Israëlische overheid spande in november 2016 al een militaire rechtszaak tegen hem aan op basis van ongegronde aanklachten. Op 4 september 2017 werd Issa gearresteerd door de Palestijnse veiligheidsdiensten, zonder tenlastelegging of mogelijkheid om een advocaat te raadplegen. De aanleiding was een facebookpost waarin hij kritiek uitte op de arrestatie van een kritische journalist.

Lees meer op deze pagina van Broederlijk Delen.

Teken de petitie

Ondertussen werd er een petitie opgestart om de vrijlating van Issa Amro te vragen. Hoe meer mensen deze petitie ondertekenen hoe meer druk we kunnen uitoefenen op de Palestijnse Autoriteit.

Ja, ik vraag de vrijlating van activist Issa Amro

issa amro bij broederlijk delen

Foto: Issa Amro in juni 2017 bij Broederlijk Delen.